Alertă europeană în privinţa autoturismelor Dacia. Au fost constatate defecte care pun în pericol viaţa oamenilor

sandero

Peste 1.100 de alerte au fost emise, de la începutul anului 2016, prin intermediul sistemului de alerte RAPEX, instituit la nivelul Europei. Sistemul permite schimbul rapid de informații între cele 31 de state europene și Comisia Europeană cu privire la produsele care prezintă riscuri pentru sănătatea sau siguranța consumatorilor.

Dintre cele 1.134 de alerte emise până în luna august prin sistemul RAPEX, 23 vizează România, fiind emise de autoritățile de la București sau referindu-se la produse periculoase importate sau fabricate în țară. Este vorba despre produse cosmetice, jucării, îmbrăcăminte pentru copii, dar și la autoturisme ale căror scaune pun efectiv în pericol siguranța șoferilor, a pasagerilor sau altor participanți la trafic.

Astfel, scaunele pasagerilor din autoturismele Dacia Dokker, Lodgy, Logan and Sandero sunt încadrate ca prezentând „risc serios” din cauza unor defecte de fabricație. În urma alertării RAPEX emisă în Germania, producătorul a fost obligat să recheme în fabrică mașinile care fuseseră deja exportate în mai multe state europene (Bulgaria, Croația, Danemarca, Irlanda, Malta, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Suedia, Olanda și Marea Britanie).

Probleme au fost descoperite și la Dacia Duster. O alertă europeană emisă de autoritățile din Grecia a avertizat că o serie de defecte de fabricație pune în pericol atât viața ocupanților vehiculului, cât și a celorlalți participanți la trafic. Și în acest caz uzinele Dacia au trebuit să recheme sute de autoturisme în service.

Defecte de fabricație au fost descoperite la autoturismele Chrysler produse în SUA în perioada 2005 – 2010, ale căror airbag-uri reprezentau adevărate riscuri pentru șoferi din cauza fragmentelor de metal care se desprindeau la deschiderea acestora. Alerta în acest caz a fost emisă de autoritățile de la București.

Un risc catalogat ca „serios” de sistemul RAPEX îl prezintă și autovehiculele Jeep Wrangler model 2006 (TJ), ale căror pedale riscau să se blocheze într-o anumită poziție, ducând la deplasarea neașteptată a mașinii. Defecțiunea a fost descoperită, de asemenea, de români, și a dus la adoptarea unor măsuri în mai multe state europene. De asemenea, prin proiectare, modelele Jeep Liberty produse între 2002 și 2007 prezintă risc de scurgeri masive ale combustibilului, chiar și în cazul unor ciocniri la viteză mică, putând cauza incendii. Defecțiunea a fost descoperită în România, iar mai multe state (Grecia, Portugalia, Slovenia, Spania și Olanda) au luat măsuri în acest caz.

Numeroase alte defecte au fost descoperite la vehiculele Toyota RAV4 produse în perioada iulie 2005 – ianuarie 2016, la mai multe modele Volvo, la Renault (Zoe, Talisman și Espace), la Mercedes (mai multe modele), Honda Insight, etc.

Pe lista produselor care pun în pericol viața consumatorului se mai află beculețe de Crăciun produse în România care, prin supraîncălzirea elementelor conductoare, pot provoca incendii; de asemenea, mecanisme de închidere a ușilor de garaje, lanterne care pot exploda, precum și mai multe produse cosmetice (farduri, cremă de mâini, substanțe pentru îndepărtarea unghiilor false, etc), îmbrăcăminte pentru copii și jucării.

romaniatv.net


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Alertă europeană în privinţa autoturismelor Dacia. Au fost constatate defecte care pun în pericol viaţa oamenilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *