Alegerile din toamnă ne vor schimba viața?

alegeri 2

În timp ce „glumițele” domnului Ponta se zbenguie pe Facebook, prognozele și sondajele arată că nu se va schimba mare lucru în urma alegerilor din toamnă. PSD va fi tot cel mai tare partid din parcare, iar PNL, pe locul următor.

Cât privește cine va guverna, aici e greu de răspuns. Dacă președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, va fi scos din jocul politic, atunci și formațiunea sa va avea de suferit, încât poate că nici nu va intra în parlament, caz în care întâiul partid al țării nu va ajunge să formeze guvernul.

În afară de cele trei partide, doar UDMR și PMP al domnului Băsescu sunt cotate cu șanse reale de a mai accede în legislativ. Iată, dacă aceste sondaje se vor adeveri, noile construcții politice au șanse minime de a intra în scenă altfel decât sub oblăduirea unui partid mare, într-o alianță.

Sigur că sunt și alte zvonuri, printre care cel al schimbării conducerilor la vârf la primele două partide ale țării. Aducerea Gabrielei Vrânceanu Firea în fruntea PSD va însemna o premieră la nivelul de sus în această formațiune politică, dar nu va fi o noutate, căci poziții de frunte mai sunt ocupate de genul frumos și la case mai mari.

Dincolo, la PNL, lipsa de idei generează reîntoarcerea la liderul-orator de dinainte, Crin Antonescu. Cu Antonescu reinventat și cu Firea la PSD, există șanse ca PMP, peștișorul cel mic, care a înghițit un partid mai mare și bine organizat, să înghită în viitor și un rechin respectabil, dacă nu o balenă eșuată la malul politicii.

Cum spuneam, noile partide politice nu au loc în această ecuație a puterii, fiind mai probabil trimise la vânătoarea de pokemoni, decât la cea de fotolii parlamentare. Cel mai rău ne-ar părea după Uniunea Salvați România a inodorului și incolorului Nicușor Dan și a mediatizatei franțuzoaice Clotilde Armand, nu de alta, dar ei ar putea reprezenta o altfel de politică și, uite așa, țărișoara noastră dragă ar fi salvată. Dar cum poporul nu dorește s-o salveze, probabil că alegerile vor consemna o schemă politică aproape neschimbată cu o singură necunoscută: cine (și de ce) formează guvernul.

La această întrebare trebuie să deschidă gura și cel denumit adesea „mutul de la Cotroceni”. Vor guverna tehnocrații pe mai departe? Vom avea un guvern mai ceva decât cel al USL, adică al celor două mari partide? Guvern PSD plus ALDE și PMP? „Guvernul meu”, adică al unei coaliții PNL plus UDMR și PMP? Cine să știe. Însă acest lucru depinde de cum se mișcă la vânătoarea de corupți binomul DNA plus SRI, dar mai ales pe cine dă afară de pe tabla politică.

N-am spus un lucru important: Rezultatul alegerilor următoare poate diferi de sondaje, iar acest lucru va depinde și de noi, votanții. Cu siguranță, chiar și de acele multe milioane de români plecați să muncească în străinătate, chiar dacă membrii diasporei nu se înghesuie să se înscrie în registrul electoral. Dacă vom privi cu detașare, ba chiar vom ignora participarea la scrutin, atunci marile partide, prin mobilizare și manipulare, au toate șansele să-și atingă țintele electorale. Dacă nu vom face coadă ca să votăm, s-ar putea ca pe tabla politică să nu apară și alte forțe, care să schimbe, cât de cât, modul mafiot de a face politică din anii de democrație.

Problema rămâne dacă alegerile pot aduce ceva bun în viața noastră, adică bani mai mulți în portofele. La aceasta, toate răspunsurile, indiferent de tabăra din care vin, sunt, din păcate, în continuare dezamăgitoare…


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *