Ajutoarele sociale se cam micşorează

miclau marcel

În România, s-a spus mereu că persoanele fără serviciu au dus întotdeauna un trai prea bun comparativ cu (ne)munca prestată. Cei încadraţi în diferite categorii defavorizate primeau, mai tot timpul, fel şi fel de ajutoare din partea statului, a unor fundaţii sau a organismelor internaţionale, de la bani până la alimente, rechizite şcolare sau subvenţii pentru căldură.

Aşa se face că, în bună măsură, nemunca a fost destul de încurajată, spre indignarea celor care trudesc din greu pentru un salariu, de multe ori, mizerabil. Iată că, în ultimul timp, a sta acasă fără să faci nimic nu mai este o soluţie atât de convenabilă, vremurile bune fiind pe cale să apună.

Venitul minim garantat, acordat în funcţie de decizia fiecărei comunităţi locale, este primit de tot mai puţine persoane, numărul fiind într-o scădere continuă. Reducerea se datorează, pe de o parte, măsurilor luate de fiecare primărie sau de autorităţi, dar, pe de altă parte, mediul economic dinamic şi bursele de muncă organizate i-au determinat pe mulţi să conştientizeze că un loc de muncă înseamnă, totuşi, bani mai mulţi decât dacă stai acasă.

În Timişoara, de pildă, sunt puţin mai mult de 100 de persoane care primesc venit minim garantat, în vreme ce în Lugoj, numărul acestora este sub acest număr. Există, totuşi, şi localităţi în care numărul persoanelor care primesc venitul minim garantat este copleşitor, în top aflându-se Satchinez şi Saravale.

În primul caz, mulţi dintre beneficiari sunt de etnie romă şi sunt încadraţi în grupuri considerate vulnerabile, iar la Saravale, o bună parte preferă să se ocupe cu micul trafic la frontieră, oamenii nefiind interesaţi de ofertele firmelor din zonă, care caută continuu personal apt de muncă.

Există, însă, şi localităţi care au avut foarte multe persoane cu venit minim garantat, dar acum situaţia este total schimbată. Două dintre ele sunt Checea şi Boldur, unde scăderea uriaşă s-a produs şi datorită cursurilor de alfabetizare şi burselor de locuri de muncă organizate, după cum spune Marcel Miclău (foto), directorul Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă Timiş.

În prezent, cei cu venitul minim garantat primesc între 200 şi 400 de lei, în funcţie de posibilităţile fiecărei administraţii locale. La nivelul întregului judeţ, există aproximativ 1.400 de cazuri, în vreme ce numărul şomerilor este de 4.000.

Dintre aceştia însă, doar 1.300 primesc indemnizaţie, restul fie au ieşit din perioada de graţie, fie au părăsit locul de muncă în condiţii care nu le-au permis să primească ajutoare de la stat.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *