Ai avut stări ciudate zilele acestea? Nu eşti singurul! Care e motivul

dureri cap

Ai dormi întruna, nu ai chef de nimic, te iriți din orice, nu te mai poți concentra, nu ești în apele tale…

Sunt doar câteva dintre neplăcerile asteniei de primăvară, dacă sistemul imunitar e slăbit. Afecțiune, boală, stare fizică sau psihică?

Asta-i întrebarea! Aș zice: câte puțin din toate. Căci astenia, în general, se traduce printr-o slăbiciune, o stare de oboseală avansată, aparent inexplicabilă, nejustificată, ce duce la dereglări ale funcțiilor organismului.

Afectează preponderent psihicul, iar de la astenie la o depresie în toată regula nu e decât un pas. Or, primăvara e perioada propice pentru asemenea fenomene, dat fiind că organismul depune un efort pentru a se adapta la trecerea de la vremea rece la cea caldă.

Iar dacă luăm în considerare schimbările atât de bruște de temperatură care se produc în ultima vreme la noi, apariția stărilor de disconfort e cu atât mai justificată.

Cum se manifestă astenia de primăvară

Oboseala este printre primele semne ale asteniei. Este ca un semnal de alarmă, ce nu trebuie ignorat. De cele mai multe ori, starea generală de moleșeală e însoțită de dureri de cap, de nervozitate, de palpitații și de stări contradictorii. Capacitatea de concentrare și de gândire scade simțitor, la fel ca și apetitul sexual.

Pot apărea și dureri de spate, abdominale, musculare, în piept. Insomniile sau, dimpotrivă, necesitatea unui somn prelungit se numără și ele printre caracteristici. Mai mult, pot apărea ușoare stări de leșin, amețeli, sunete ciudate în urechi, imagini în ceață. Să nu te miri dacă îți vine să plângi din orice sau dacă nu-ți mai poți controla emoțiile.

Diminuarea vitalității, lipsa chefului, dorința de însingurare sunt și ele semnale clare că astenia de primăvară îți poate da bătăi de cap.

Ce e de făcut

Sistemul imunitar are nevoie de un imbold pentru a se adapta la noul stil de viață. Iarna, organismul e nevoit să suporte capriciile frigului și învață să-și conserve energia, în special prin alimentație. Numai că, în anotimpul geros, lipsesc o mare parte dintre mineralele și vitaminele necesare, pe care trupul e nevoit să le ia din resursele proprii.

Dar și acestea se epuizează, exact primăvara. Așa că o dietă adecvată poate juca un rol crucial în depășirea problemelor create de astenie.

De fapt, „careul de ași” cu care poți învinge această tulburare fizică și psihică este format din odihnă, hidratare, alimentație corespunzătoare și mișcare în aer liber. Un somn liniștit, de cel puțin 7-8 ore pe noapte, face minuni în astfel de situații. Reface trupul obosit și dă energia necesară zilei următoare.

Cele minimum 8 pahare de apă pe zi, deja legendare, sunt obligatorii pentru o bună funcționare a metabolismului și a digestiei.

O dietă bogată în legume, verdețuri de orice fel, fructe proaspete, rădăcinoase și, pe cât posibil, săracă în prăjeli, dulciuri, produse procesate, asigură energia necesară și nutrienții de care organismul are nevoie.

Plimbările lungi, în aer liber, pun sângele în mișcare și dau tonus. Nu în ultimul rând, e foarte important să te bucuri cât mai mult, să visezi, să iubești.

ORGANISMUL ARE NEVOIE DE GRĂSIMI!

Chiar și în cazul adoptării unui regim de viață sănătos, grăsimile nu trebuie eliminate din alimentație.

O dietă echilibrată are nevoie de 30% grăsimi.

Totuși, este vorba despre grăsimile nesaturate, care se găsesc în carnea slabă de pui, peşte, precum şi în uleiurile vegetale, cum sunt cel de măsline, de floarea-soarelui şi derivate ale acestora, de exemplu margarina, mai ales cea îmbunătățită cu Omega 3, Omega 6 și vitamine din grupul B, care ajută la scăderea colesterolului, scrie unica.ro.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *