Administrația Timişoarei vrea o felie mare din fondurile europene, pentru ca oraşul să aibă o nouă înfăţişare

Administrația Timişoarei vrea o felie mare din fondurile europene, pentru ca oraşul să aibă o nouă înfăţişare

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a făcut câteva declarații refeitoare la atragerea de fonduri europene în următorii ani, bani cu care orașul de pe Bega ar putea avea parte de o nouă înfățișare. Sunt avute în vedere atât Planul Național de Redresare și Reziliență, cât și fondurile care vor veni prin ciclul de finanțare 2021-2027.

„Noi am depus fişe de proiect pentru următorii ani în valoare de aproape două miliarde de lei, doar că această sumă nu are încă o bază foarte stabilă, tocmai pentru că nu ştim exact cum va arăta PNRR-ul (Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă). De aceea, pentru noi este important să ne orientăm strategic către liniile clare pe care ştim deja că le va avea PNRR, adică o economie verde, o economie digitală, astea sunt proiectele cu care vrem să punctăm şi în Timişoara.

Pe partea de verde am prevăzut şi mai multe parcuri, extinderea spaţiilor verzi, aici se îmbină o economie verde cu calitatea vieţii locuitorilor, de aceea pregătim depunerea unor proiecte mari şi pe partea aceasta. Ne pregătim pentru un nou ciclu de finanţare pe fonduri europene şi ne pregătim pentru PNRR. Bugetul nostru de investiţii cuprinde momentan mai multe documentaţii importante pentru ca la anul să intrăm în câteva proiecte mari pe care le putem finanţa prin PNRR.

De exemplu, regenerarea spaţiului public din cartierele Timişoarei, pe partea de smart-city, vrem să aducem şi iluminat public inteligent în tot oraşul, vrem să lucrăm la un program de retehnologizare a sistemului de termoficare şi este important să nu ratăm trendul spre o economie verde.

Bugetul nostru de investiţii este gândit încât să putem absorbi cât de mulţi bani se poate prin PNRR şi acolo suntem într-o cursă contra cronometru. Chiar şi pentru programele regionale se vor accepta doar proiecte pentru care avem deja studiu de fezabilitate şi proiect tehnic. Şi pe PNRR vor avea prioritate proiecte cât mai mature posibil şi tocmai din acest motiv noi ne străduim să investim foarte mult în studii de fezabilitate pe partea de inovare, mobilitate, dar şi regenerare urbană“.

CITEŞTE ŞI: A murit Bo, câinele familiei Obama (video)

Dominic Fritz a menționat, între planurile pentru următorii ani, investiții în mobilitatea cu alei pietonale, parcuri, transport public, infrastructură rutieră şi pentru biciclete; digitalizare, senzori şi smart city; zona culturală ca factor în calitatea vieţii. În bugetul din acest an, recent adoptat de Consiliul Local Timișoara, suma prevăzută pentru dezvoltare se ridică la 620 de milioane de lei.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *