Administrația Fritz rupe contractul pentru reabilitarea Pieței Victoriei și organizează concurs de arhitectură

Administrația Fritz rupe contractul pentru reabilitarea Pieței Victoriei și organizează concurs de arhitectură

Primăria Timișoara va proceda la rezilierea contractul de proiectare pentru reabilitarea zonei Piața Victoria. „Este o poveste fără sfârșit aici. E vorba despre un contract de proiectare care trebuia să se încheie în 4 luni. A fost câștigat contractul în februarie 2018 și firma era obligată să predea DALI (documentații de avizare a lucrărilor), un proiect de reabilitare și avize în 60 de zile.

Asta nu s-a întâmplat, primăria a amenințat cu penalități. Documentația a fost revizuită între 2018 și 2019 de patru ori și tot în octombrie firma a cerut revizuirea contractului, au fost refuzați, iar în octombrie 2020, după trei ani și jumătate, Direcția Dezvoltare a propus rezilierea contractului, vechea conducere nu a fost de acord, iar acum e în sarcina mea, pentru că după ce nu ai primit ce ai cumpărat după trei ani și jumătate, nu mai ai încredere, să reziliez contractul.

Piața Victoriei este și rămâne o prioritate pentru noi și propunerea pe care o voi face consiliului local este să prevedem un concurs de arhitectură, să îl finalizăm până anul viitor, în 2023 să lucrăm la proiectul tehnic și în 2024 să începem lucrările, poate chiar mai devreme. Dar nu vom lăsa reabilitarea zonei unei singure firme, lucru care ar fi o premieră pentru Timișoara și tot ce merită această zonă”, a declarat Dominic Fritz.

Istoricul problemei, pe scurt

În 2018 primăria căuta proiectant pentru reabilitarea Pieței Victoriei. A scos contractul la licitație, iar după selecția ofertelor depuse de patru firme, în luna februarie a acelui an, câștigătoare a fost declarată o firmă din Brașov (SC Stigma Building Management SBM SRL). În martie, s-a semnat contractul cu o valoare de 344.700 de lei. Firma era obligată să predea DALI și avizele din certificatul de urbanism în termen de 60 de zile. După aceea, avea alte 60 de zile la dispoziție pentru predarea documentației tehnice.

CITEȘTE ȘI: În viziunea lui Fritz, publicarea pe site-ul primăriei a unor informații publice ține de magie

Deci, teoretic, după patru luni, primăria ar fi putut să caute un constructor. Aceeași firmă trebuia să asigure și asistența tehnică după începerea lucrărilor din Piața Victoriei. Deci DALI trebuia predat până la finele lunii mai 2018. Acest lucru nu s-a întâmplat, așa că proiectantul a fost notificat de primărie că va fi penalizat. A cerut o prelungire a termenului de predare, dar nu i s-a acordat.

Apoi, proiectantul a trimis o parte din documentele solicitate, însă experții din Primăria Timișoara au constatat că acestea fie nu fuseseră elaborate respectând prevederile legale în vigoare, fie erau sumare, fie lipseau unele avize, printre care și cel de la Direcția Județeană pentru Cultură Timiș. În iunie 2018, proiectantul depune din nou documentația DALI revizuită, dar tot lipseau unele avize.

A urmat o corespondență lungă și chiar întâlniri cu proiectantul din care a reieșit că acesta nu avea cum să ducă la bun sfârșit acest contract. Pe scurt, documentația pe care trebuia să o întocmească a fost revizuită de patru ori, ultima fiind predată în februarie 2019, la aproape un an de la începerea contractului și tot era neconformă, potrivit specialiștilor din primărie.

În noiembrie 2019, proiectantul a cerut din nou revizuirea contractului încheiat cu un an și jumătate mai devreme, însă a fost refuzat. A invocat faptul că alte instituții încearcă blocarea acestui proiect. Acuzațiile sale au fost verificate, însă au fost infirmate, de exemplu, de Agenția pentru Protecția Mediului Timiș, care a comunicat municipalității că a oprit procedura de emitere a acordului de mediu, întrucât proiectantul nu a depus unele completări solicitate în termenul prevăzut.

Pentru că aparatul de specialitate al primăriei era convins de faptul că această colaborare nu poate continua, în octombrie  2020, după trei ani și jumătate de la semnarea contractului, Direcția de dezvoltare a propus rezilierea contractului, însă vechea conducere a primăriei s-a opus.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Administrația Fritz rupe contractul pentru reabilitarea Pieței Victoriei și organizează concurs de arhitectură

  1. Domnul Fritz, fiind german, crescut in Germania ar trebui sa stiti ca nu se reziliaza un contract asa cum faceti dumneavoastra. Ma intreb: o sa fiti la inaltimea locului care il ocupati?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *