În viziunea lui Fritz, publicarea pe site-ul primăriei a unor informații publice ține de magie

fritz nou 1

În campania electorală de anul trecut, Dominic Fritz a promis că va construi o “primărie cu pereți de sticlă”, în sensul de instituție super-transparentă. Acum, la peste trei luni de la preluarea funcției de primar de către domnul Fritz, constatăm că site-ul Primăriei Timișoara cuprinde mai puține informații decât pe vremea lui Nicolae Robu.

Exemple: zecile de curriculum vitae ale șefilor de birouri, servicii și direcții au dispărut, rămânând doar câteva, și acelea incomplete; concursurile de ocupare a posturilor vacante din anii 2018 și 2019 sunt secretizate (au linkurile dezactivate); programul audiențelor ținute de membrii executivului primăriei nu este publicat pe site, cu excepția audiențelor ținute de șefii de la Urbanism; agenda primarului a fost publicată ultima oară în 2 decembrie 2020. Ca atare, prezentându-i aceste chestiuni punctuale, l-am rugat pe primarul Dominic Fritz să ne explice de ce există asemenea neconcordanțe între promisiunile din campania electorală și realitate.

Am primit răspunsul în conferința de presă de marți: “Aceste neconcordanțe între un program electoral și realizările după trei luni se pot explica destul de simplu. După cum știți, am promis să construiesc o primărie cu pereți de sticlă, nu am promis că sunt magician și o construcție o pot face în trei luni. Transparentizarea este în continuare, împreună cu digitalizarea instituției, o prioritate pentru mine, dar, ca și multe alte lucruri, nu se întâmplă pur și simplu pentru că eu îmi doresc asta, ci este nevoie de sisteme, este nevoie de oameni care să implementeze aceste sisteme, este nevoie de consultare, este nevoie, în unele cazuri, și de context legislativ și orice construcție nu se face în trei luni. Acum suntem la fundament, lucrăm la fundament, poate în unele cazuri încă la proiectare și încă nu se văd pereții de sticlă (…) Site-ul primăriei este un coșmar absolut, eu nu am intervenit în acest site, pentru că nu cred că baza acestui site ne va duce foarte departe. Eu știu că în august sau chiar în septembrie, înainte de alegeri, site-ul vechi s-a mutat pe această platformă nouă și în această mutare am înțeles că s-au pierdut unele lucruri. Dacă cu intenție sau fără intenție, eu nu știu, pentru că s-a întâmplat înainte de alegeri, eu, cel puțin, nu am dispus nimic. Lucrez cu echipa mea, mai ales cu domnul Val Mureșan, la un mare plan de digitalizare și de transparentizare, ce se va vedea și în propunerea bugetului. Uneori, recunosc, mă surprinde un pic că ne așteptăm ca această țară sau această societate să se facă bine peste noapte (…) Dacă vrem să avem instituții funcționale în această țară, dacă vrem să avem o comunitate vibrantă în acest oraș, atunci vorbim de o construcție care va dura, care va avea multe provocări, eșecuri, greșeli, care ne va frustra și ne dezamăgi de multe ori, dar doar așa putem obține progresul. Nu putem obține progresul așteptând că am făcut niște alegeri, a venit cineva și s-au rezolvat toate problemele. Și eu înțeleg că uneori ne-am dori cu toții, eu cel mai mult, ca tempoul schimbării să fie mai mare, dar eu țin foarte mult la o construcție durabilă, care nu-i de mântuială, care nu aruncă praf în ochi și astupă niște gropi și care începe cu un fundament bun, care începe la nivel sistemic și nu la nivel punctual. Vă asigur că intențiile mele nu s-au schimbat, vă asigur că viziunea mea și a echipei mele nu s-a schimbat și lucrăm în fiecare zi să se și întâmple și sunt sigur că încet-încet se va și vedea”.

Deși apreciem că domnul Fritz a răspuns de fiecare dată întrebărilor noastre – fie în conferință de presă, fie pe pagina sa personală de Facebook -, nu putem să nu observăm că primarul Timișoarei excelează în divagații, dar nu și în răspunsuri punctuale. Sigur că înțelegem ce presupune un proces de transparentizare și de digitalizare și sigur că suntem conștienți că este nevoie de timp pentru finalizarea acestui proces. Ceea ce nu înțelegem este de ce niște informații publice cât se poate de benigne nu sunt postate pur și simplu pe site-ul instituției, așa cum sunt postate periodic alte anunțuri sau informații. Trebuie să fii magician ca să le spui cetățenilor când pot fi primiți în audiență (fizic sau online, în contextul pandemiei)?  Trebuie să fii magician ca să continui să-ți prezinți activitățile zilnice pe site, dacă tot ai început să o faci în luna noiembrie? Sau atunci a fost vorba de entuziasmul debutului, care acum s-a estompat?! Sau trebuie să fii magician ca să îți pui subordonații să activeze linkurile concursurilor pe posturi din 2018 și 2019, în condițiile în care noua echipă mustește de IT-iști? Ori trebuie să fii magician ca să le dai ordin acelorași IT-iști să reposteze pe site zecile de CV-uri ale șefilor din primărie care au dispărut o dată cu trecerea de pe vechea pe noua platformă? Sincer, nu credem că toate chestiunile acestea – super banale, la urma urmei – țin de magie. Ele țin, mai degrabă, de profesionalism. Iar profesionalismul nu se declamă, se demonstrează.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “În viziunea lui Fritz, publicarea pe site-ul primăriei a unor informații publice ține de magie

  1. Da Robu a pierdut pentru aroganta ,Frizt denota nestiinta si multa divagatie..Domnule Ciprian probabil aveti informatii despre lucrarea de milioane de euro inceputa pe strada Lidia intre Martirilor si Buziasului..Lucrarea s-a oprit pentru ca au descoperit o magistrala a Colterm roasa de vreme si se cautau solutii pentru schimbarea ei.Ce solutie a gasit echipa Fritz?cica daca in ultimii ani nu au fost raportate avarii conducta e buna,nu expertiza tehnica nimic…din 15 februarie au de cand sa ingroape ,,mortul” si sa continue lucrarea de milioane de euro peste ea..oare asa se face sin in Germania?e halucinant ,oricand dupa finalizarea lucrarii conducta aia ruginita se poate sparge si si dsa distruga tot.Va rog daca mai aveti nervi sa-l intrebati si despre acest aspect.

  2. Di pacate asa e romanu, a crezut la asa zis”neamtu e corect e punctual cand promite ceva” dar aceasta zicala a murit odata cu comunismul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *