Administrația Fritz-Lațcău face dedicații, pe final de mandat, celor mai devotate USR-iste devenite afaceriste cu ONG și SRL-urilor de casă

Administrația Fritz-Lațcău face dedicații, pe final de mandat, celor mai dedicate USR-iste devenite afaceriste cu ONG și SRL-urilor de casă

Administrația Fritz-Lațcău face dedicații, pe final de mandat, celor mai dedicate USR-iste devenite afaceriste cu ONG și SRL-urilor de casă

La ședința de plen extraordinară din 18 iunie 2024, conducătorii Primăriei Timișoara vor să recompenseze, măcar parțial, pe cele mai harnice useriste, care au pus umărul la acțiunile cuplului edilitar Fritz-Lațcău, în mandatul 2020-2024. Totodată, vor fi girate și trei SRL-uri ale primăriei, care nu au obiect de activitate și au o situație financiară în pierdere. Dar circul merge înainte, căci banii vin din bugetul local, adică din buzunarele timișorenilor, cu dărnicie.

Consilierii locali vor primi, spre a vota sau nu, câteva proiecte cu dedicație, aparent nevinovate și extrem de benefice pentru oraș și pentru timișoreni. În spate se ascund, însă, afaceri și sinecuri sau falimente mascate ale unor SRL-uri înființate de către cuplul edilitar Fritz-Lațcău doar pentru a mai da niște locuri de muncă apropiaților.

“Borcanul cu ulei” e borcan cu miere

La punctul 7, consilierilor li se propune un “Proiect de hotărâre privind aprobarea încheierii unui Acord de colaborare între Municipiul Timișoara și societatea Oilright SRL în vederea colectării uleiului vegetal (alimentar) uzat de la populație”.

Fosta consilieră locală USR, Ana Munteanu, celebră pentru “descinderea” abuzivă din pandemie la un local din Timișoara și alte episoade stil Robin Hood,  are proiectul “Borcanul cu ulei”. De patru ani se știe că ea este implicată într-un proiect de reciclare a uleiurilor alimentare. De altfel, pe profilul de Facebook, Munteanu se prezintă ca și fondator la “Borcanul cu ulei”, un ONG care a încercat să colecteze uleiurile de uz casnic – alimentar prin Timișoara, însă fără mare succes.

Administrația Fritz-Lațcău face dedicații, pe final de mandat, celor mai dedicate USR-iste devenite afaceriste cu ONG și SRL-urilor de casă

Ce a reușit însă în 2020-2021 a fost să plaseze sute de recipiente de plastic în scările de bloc din Timișoara, unde cetățenii să arunce sticle de ulei sau direct uleiul alimentar folosit. Rezultatul a fost dezastruos: zeci de reclamații din partea cetățenilor, din cauza mizeriei create și a uleiului care s-a prelins prin scările de bloc, degajând mirosuri și strângând roiuri de furnici și muște.

Recipientele improvizate au zăcut luni de zile în fața apartamentelor, la parter. Evident, locatarii și personalul de curățenie plătit de către aceștia au trebuit să curețe singuri, pe cât s-a putut, petele de ulei vâscos, rămase în urma butoaielor de plastic necolectate cu lunile, unele crăpate, altele fără capac.

Administrația Fritz-Lațcău face dedicații, pe final de mandat, celor mai dedicate USR-iste devenite afaceriste cu ONG și SRL-urilor de casă

„Renașterea bănățeană” a mai relatat despre această afacere de partid, pe axa Timișoara – Dumbrăvița, încă din februarie 2024 (Demisie politică: Ana Munteanu a dat borcanul cu miere al USR pe Borcanul cu Ulei al… USR).

De ce nu au fost colectate? Pentru că ONG-ul nu avea logistica necesară să le adune, parteneriatul cu ADID nu s-a făcut, Retim nu are contract în interiorul blocurilor de locuințe. Ca să nu mai amintim că cei de la “Borcanul cu ulei” nu aveau niciun fel de aviz sau autorizație de la primărie sau DSP Timiș și nici acordul locatarilor din blocuri. Un mini-dezastru ecologic la fiecare scară de bloc.

Prin implicarea cuiva foarte apropiat Anei Munteanu, președintele ADID Cristian Moș, la vremea aceea, coleg de partid cu ea dar și cu primarul din Dumbrăvița, a apărut și primul proiect legal.

Prima acțiune concretă a avut loc de abia în septembrie 2023, când ONG-ul a lansat programul de reciclare “COMUNĂ AMBASADOR Borcanul cu ulei”, care deocamdată a avut un succes ce s-a limitat la amplasarea de containere OliBox în comuna Dumbrăvița, unde primar este un coleg de partid, de la USR, Horia Bugarin. Coincidență.

În paralel, valorificarea uleiurilor colectate se face printr-o firmă la care Ana Munteanu este co-fondator, OilRight, descrisă ca și “întreprindere socială eco-incluzivă. Unitate protejată”, o denumire pompoasă pentru o societate care se ocupă de colectarea și reutilizarea uleiului alimentar.

Evident că pentru a realiza acest program, Munteanu a avut nevoie de sprijin administrativ și logistic, dar și de cooperarea autorităților locale și a celor ce gestionează deșeurile, pentru a amplasa containerele și restul ciclului de colectare și reutilizare.

Sprijin care nu era greu de obținut, cât timp un alt coleg din USR, la acel moment, vicepreședinte al CJ Timiș era și președinte al ADID, adică Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri Timiș. Bineînețeles, tot o simplă coincidență.

Revenind la parteneriatul Primăriei Timișoara cu Oilright SRL, trebuie spus că Ana Munteanu este asociată cu încă trei persoane la această firmă care, tot coincidență, a ajuns să facă parteneriat cu primăria, de abia după demisia Anei Munteanu din funcția de consilier local din partea USR.

Și pentru că aceste lucruri sunt publice, Primăria Timișoara a ținut să explice, printr-un comunicat, beneficiile acestui parteneriat. “Scopul acordului este de a reduce impactul negativ al uleiului vegetal uzat asupra mediului prin promovarea colectării separate și valorificării sale. Uleiul colectat va fi transformat în lumânări parfumate și materie primă pentru biodiesel, contribuind la creșterea gradului de reciclare din Timișoara și la atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă.

Conform acordului, OILRIGHT SRL va amplasa șapte oilbox-uri (containere de 240 l) pe domeniul public al municipiului Timișoara. Cetățenii vor putea depune în aceste containere uleiul alimentar uzat și grăsimile colectate în propria bucătărie, în recipiente de plastic-pet închise.

Primăria Timișoara va coordona campaniile de informare și educare a populației privind importanța colectării uleiului și reciclării acestui tip de deșeu. De asemenea, va asigura spațiile necesare pentru amplasarea oilbox-urilor și va informa cetățenii despre existența sistemului de colectare a uleiului vegetal uzat”, se arată în comunicatul primăriei.

Partea demnă de Salvatorii Planetei este însă la finalul materialului: “Se estimează că un singur litru de ulei  contaminează până la un milion de litri de apă, așadar colectarea corespunzătoare a acestuia este foarte importantă pentru a reduce impactul negativ asupra mediului”. Chestiune pe care am încercat să o verificăm din pucnt de vedere științific, la cercetători din Timișoara, dar și căutând atent pe internet, însă nu am găsit niciunde un asemenea basm cu zâne bune care salvează planeta.

Ceva de spus, ca bonus…

Una dintre asociatele lui Munteanu la Oilright SRL primește un dublu cadou, din partea administrației Fritz, la ședința din 18 iunie. Punctul 12 pe ordinea de zi este un “Proiect de hotărâre privind aprobarea Protocolului de colaborare între Municipiul Timișoara, Fundația Județeană pentru Tineret Timiș și Asociația Ceva de Spus în scopul promovării Campaniei de buget participativ “Timișoara Decide!” 2024”.

Administrația Fritz-Lațcău face dedicații, pe final de mandat, celor mai dedicate USR-iste devenite afaceriste cu ONG și SRL-urilor de casă

Asociată la Oilright SRL este și Ursoi Alina Ancuța, care, tot coincidență, este una dintre militantele adunărilor de tot felul organizate în precampania de 4 ani dusă de USR Timiș pentru Dominic Fritz. Și, în același timp, tot doamna Ursoi este psiholog la Asociația…Ceva de Spus. Iată cum se pot realiza două benefice parteneriate, dintr-un singur foc. Încă o coincidență!

Administrația Fritz-Lațcău face dedicații, pe final de mandat, celor mai dedicate USR-iste devenite afaceriste cu ONG și SRL-urilor de casă

Celebrele SRL-uri fantomă

Primarul Dominic Fritz prezenta, acum 2 ani, o mare inovație, în fapt o utopie ieftină, cu care va rezolva problema agentului termic în Timișoara, indiferent care va fi soarta Colterm. Așa au luat ființă două societăți comerciale ale primăriei, fără patrimoniu și fără obiect clar de activitate.

Ele apar, tot în ședința din 18 iunie, la punctele 10 și 11: “Proiect de hotărâre privind  mandatarea reprezentanților Municipiului Timișoara în Adunarea Generală a Asociaților la Uzina Energetică Timișoara S.R.L. pentru aprobarea situațiilor financiare ale societății aferente anului 2023” și “Proiect de hotărâre privind mandatarea reprezentanților Municipiului Timișoara în Adunarea Generală a Asociaților la Uzina Energie Solară Timișoara S.R.L. pentru aprobarea situațiilor financiare ale societății aferente anului 2023”.

Administrația Fritz-Lațcău face dedicații, pe final de mandat, celor mai dedicate USR-iste devenite afaceriste cu ONG și SRL-urilor de casă

Despre inutilitatea acestor societăți-fantomă, care au singurul rol de a mai genera locuri de muncă pentru prietenii USR Timiș, a făcut o scurtă analiză consilierul local Roxana Iliescu.

“Uzina Energetică Timișoara SRL și Uzina Energie Solară Timișoara SRL, ZERO activitate, doar intenții bune și salarii plătite degeaba din bani publici!

În decembrie 2022 “salvatorii” termiei din Timișoara Fritz & Lațcău, înființau două societăți ale municipiului: Uzina Energetică Timișoara SRL și Uzina Energie Solară Timișoara SRL.

Cu ajutorul lor, “salvatorii” doreau să obțină bani europeni pentru producția de energie verde.

După un an și șase luni de “activitate intensă”, ambele societăți sunt pe pierdere- conform Bilanțului la 31.12.2023.

Conform Rapoartelor administratorului: “acest rezultat ( pierderea) se datorează faptului că societatea nu a avut activitate până în prezent, cu toate acestea reprezentanții societății împreună cu cei ai municipalității au căutat soluții (…).”

Cele 2 proiecte de hotărâre care vizează Bilanțul celor 2 societăți vor fi supuse la vot în plenul de marți – 18 iunie al CL Timișoara.

PS așa, de amuzament, pe lângă planurile eșuate cu cele două societăți, să nu uităm de planurile fantasmagorice ale primarului Fritz pe termen mediu și lung, lansate in aprilie 2022: construirea unui parc fotovoltaic la Utvin, instalarea a zece motoare de înaltă eficiență si cogenerare pe gaz, instalarea unei centrale hidroelectrice pe Bega și instalarea a două turbine de înaltă eficiență la CT Phoenix.”, a scris pe Facebook, Roxana Iliescu, pe 17 iunie, cu o zi înaintea ședinței extraordinare de plen a CL Timișoara.

 

Locuri de muncă cu activitate zero și venituri pe minus

În fine, la punctul 29 al ședinței extraordinare a CL Timișoara găsim propunerea “29.  Proiect de hotărâre privind mandatarea reprezentanților Municipiului Timișoara în Adunarea Generală a Asociaților la Agenția de Achiziții Publice Timișoara S.R.L. pentru declanșarea procedurii de selecție privind ocuparea unui post vacant din Consiliul de Administrație al societății”.

Minunat! Despre inutilitatea SRL-ului pompos numit agenție am mai relatat, la ultimul raport de activitate, când singurele achiziții au fost câteva cutii cu pixuri, niște bax-uri de hârtie igienică și chimicale pentru curățenie, care se putea cumpăra lejer prin achiziție directă a primăriei, așa cum s-a făcut dintotdeauna.

Dovada că “SRL-ul agenție” duduie de atâta muncă este chiar bilanțul societății, care îi are ca administratori pe Adrian Boruga și Monica Ocnean, iar unic asociat este Municipiul Timișoara. În 2022, societatea avea un profit negative de -267 511 lei iar în anul 2023, un profit negativ de -732 522 și datorii de 65 701 lei. Asta în timp ce capitalurile propria au scăzut de la 1 232 489 de lei în 2022 la 499 967 de lei în anul 2023. Adică daună totală.

Administrația Fritz-Lațcău face dedicații, pe final de mandat, celor mai dedicate USR-iste devenite afaceriste cu ONG și SRL-urilor de casă

Monica Ocnean este singura angajată prin concurs la celebra agenție. Aceasta este printre puținii specialiști cu expertiză în domeniu, fiind expert contabil, și a lucrat, de-a lungul timpului, cu mai multe instituții publice și partide politice.

În schimb, Adrian Boruga a fost votat de către consilierii USR ca șef interimar peste Agenția de Achiziții Publice, societate a Primăriei Timișoara, în septembrie 2022. Atunci, social-democrații au făcut un amendament la proiectul privind numirea lui Boruga ca director și stabilirea remunerației, prin care au cerut ca salariul lunar să fie redus de la 16.000 de lei brut la 10.000 de lei, însă, după o pledoarie a useriștilor privind importanța muncii șefului, acestuia i s-a păstrat suma mai mare pe care au propus-o pentru colegul lor de partid.

Adrian Boruga este membru USR, după ce în trecut a făcut parte din partidul M10 al Monicăi Macovei. De altfel, în 2016 acesta și-a depus candidatura la funcția de primar al Timișoarei, din partea acestui partid, însă dosarul i-a fost repsins de Biroul Electoral Central pentru că nu reușise să strângă numărul legal de semnături necesare pentru a intra în competiție.

Apoi, la alegerile din 2020, Adrian Boruga, deja membru al USR Timiș, a candidat la Consiliul Local, de pe poziția 24, neeligibilă. În 2022 însă, a primit funcția de membru în Consiliul de Administrație al Unității Centrale de Achiziții, cu atribuții de director general, post pentru care încasează lunar 16.000 de lei brut, după cum au decis consilierii USR.

achizitii

CITEȘTE ȘI: Debut de vis la Euro 2024!


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

4 thoughts on “Administrația Fritz-Lațcău face dedicații, pe final de mandat, celor mai devotate USR-iste devenite afaceriste cu ONG și SRL-urilor de casă

  1. Inca o afacere păguboasă este ineficienta poliție locală,care de fapt este ” regina ” spălării de bani și a încadrărilor „competente”.

  2. Mafia de grup-altfel de politica…mda….unii au pus botul si il pun in continuare,adevarul e ca clasa politica e o apa si un pamint pe tot globul.

  3. Bravo ați găsit hoții Romaniei, fura dreptul ghertoilor de a arunca uleiul in chiuveta , va dați seama SRL urile astea nenorocite ,mufate la uleiul folosit al comunității, ce urmează? Dar ce ziceți de firmele penelistom pesedosto penaliste mufate sa zicem de exemplu la spitale?, acolo se șifonează miliarde și pe voi va jenează borcanul cu ulei…cu zeci de PNL iști sinPSD iști prin pușcării va legati de mizilicuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *