Adio mansarde la blocurile din Timișoara

mansarde

Aleșii locali au aprobat, în aceste zile, un nou regulament pentru mansardarea blocurilor de locuințe colective din Timișoara. Astfel, construirea de locuințe peste blocurile cu patru etaje, un fenmen cu care ne-am obișnuit în ultimii ani, va fi mult mai greu de realizat și nu va mai constitui o oportunitate pentru investitorii în imobiliare. De asemenea, locatarilor care aveau de gând să înstrăineze terasa blocului în schimbul reabilitării termice a acestuia le va fi aproape imposibil un astfel de demers.

CITEȘTE ȘI: Un nou târg de adopții canine la Timişoara

Redăm, în continuare, prevederile noului regulament

Mansarda fiind o forma de reabilitare termică a clădirii, proiectul pentru autorizarea executării lucrărilor de construcții va trata în întregime reabilitarea termică a clădirii și întregul aspect arhitectural al imobilului. Dacă imobilul face parte dintr-o baterie de blocuri se va trata întreaga fațada desfășurată la nivel de propunere integrată.

Clădirile existente P+4E, pot fi mansardate fără rezerve în cazul realizării acestora, prin extinderea pe verticală a apartamentelor existente de la etajul IV, obținându-se apartamente tip duplex, iar acoperișul se va realiza în mod unitar și armonios pentru toată suprafața clădirii.

Pentru cazurile în care în mansardă se vor crea noi unități locative se va asigura în mod obligatoriu acces pentru persoane cu dizabilități – lift. În cazul în care imobilul a fost prevăzut din construcție cu pod mansardabil, se poate amenaja mansardă în podul existent, conform L 50/1991 republicată, art.111). lit.b, cu condiția să se poată asigura acces din casa scării.

Pentru cazurile în care în mansardă se vor crea noi unități locative se va asigura în mod obligatoriu acces pentru persoane cu dizabilități – lift. O persoana fizică sau juridică care deține în proprietate terasa unui bloc de locuințe colective, poate obține autorizatie de construire în vederea mansardarii imobilului, cu următoarele condiții: forma mansardei și golurile se vor proiecta în concordanță cu arhitectura întregului imobil, în secțiune acoperișul va fi un triunghi isoscel, nu se admit acoperisuri cu secțiunea un poligon cu laturi multiple.

Acoperișul va fi de tip șarpantă, fiecare versant înclinat al acoperișului va fi plan, nu se admit inflexiuni sau frânturi de pantă. Învelitoarea se va realiza din țiglă roșie sau materiale similare. Se interzice utilizarea imitațiilor de materiale. Înălțimea maximă la coamă va fi de cinci metri, măsurată de la cota hidroizolației existente. Înălțimea maximă la atic va fi de 1,5 metri, măsurată de la cota aticului existent și va exista acces din casa scării.

Iluminarea se va face preponderent cu ferestre de mansardă, ferestre verticale pot fi prevăzute doar dacă sunt retrase de la fațada blocului cu minimum 1,8 metri și nu depășesc planul acoperișului. Sunt interzise schimbările de pantă în dreptul ferestrelor și lucarnele. Numărul apartamentelor nou create va fi maximum 60 la sută din numărul apartamentelor existente de la ultimul etaj.

Se admite realizarea de etaj retras de tip penthouse, cu acoperiș terasă, cu înălțimea maximă la atic de 3,8 metri, măsurată de la cota hidroizolației existente. Suprafața construită a nivelului retras va fi de maximum 60 la sută din suprafața terasei. Pentru cazurile în care se vor crea noi unități locative, se va asigura în mod obligatoriu acces pentru persoane cu dizabilități – lift. În toate cazurile mai sus menționate, suprafața utilă maximă a mansardei nu va depăși 60 la sută din suprafața utilă a ultimului nivel.

Se recomandă realizarea unor terase circulabile pe restul de suprafețe. În cazurile în care se vor crea unități locative noi, proiectul va fi însoțit de un plan de amenajare a zonei referitor la parcări și zone verzi și de un aviz al Comisiei de circulație. Se va realiza un bilanț al parcărilor amenajate existente șie va demonstra că există un loc de parcare pentru fiecare apartament existent și propus, atât pentru blocul de locuințe care face obiectul mansardării, cât și pentru blocurile vecine care sunt deservite de locurile de parcare existente. În cazul în care sunt insuficiente locuri de parcare se pot amenaja locuri de parcare, pentru apartamentele noi, pe un teren aflat la o distanță de cel mult 100 de metri de obiectiv.

În cazul în care sunt insuficiente locuri de parcare și nici nu se pot amenaja noi locuri de parcare nu este permisă mansardarea cu creșterea numărului de apartamente. În toate cazurile mai sus menționate, se va elabora un proiect de instalații prin care se vor asigura toate utilitățile în parametrii minim normați pentru întregul bloc, iar mansardele vor respecta Normativul pentru proiectarea mansardelor la clădirile de locuit.

Se exclude realizarea de apartamente de tip duplex din spațiile cu destinația de uscătorii. În cazul mansardărilor prin extindere pe verticală a apartamentelor de la ultimul nivel nu se solicită locuri de parcare suplimentare.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Adio mansarde la blocurile din Timișoara

  1. E foarte bine.
    Gata cu tiganelile amenajate in pripa ca sa cistige unii gras inghesuind oameni unde nu au locuri de parcare.
    Pt niste polistiren pus pe bloc aglomereaza tot orasul.
     

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *