Activitate ”discretă”, bani frumoși… Se întâmplă în zeci de oraşe şi comune timişene

medic 7

Centrele de permanență din județul Timiș nu au avut prea mare adresabilitate, anul trecut, în rândul oamenilor. În medie, pe parcursul unei luni, doar 106 pacienți au trecut pragul unei astfel de unități medicale.

Aceasta înseamnă, în medie, doar trei-patru pacienți într-o zi. Comparativ, media prezentărilor în Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Timișoara se ridică la 180 în 24 de ore.

La medicii de familie din centrele de permanență pot apela atât persoanele asigurate cât şi cele neasigurate pentru servicii medicale gratuite de urgență, cabinete funcționând în timpul săptămânii, pe timpul nopții – între orele 20 și 8 -, și non-stop, în weekend şi sărbători legale.

Citeşte şi: O localitate numai bună pentru cei care îşi doresc un trai liniștit. Sunt case cu 20.000-25.000 de euro

Ideea pentru care au fost înființate aceste unități este lăudabilă, pacienții cu afecțiuni mai ușoare putând beneficia de asistență medicală pe perioada în care cabinetele doctorilor sunt închise, urmărindu-se în acest fel scăderea numărului de solicitări la Salvare, precum și degrevarea unităților de urgențe din cadrul spitalelor. Singura problemă este că oamenii fie nu știu de existența acestor centre, fie nu au încredere, fie le este peste mână să li se adreseze, cel puțin în cazul orașelor mari.

Astfel, potrivit reprezentanților Direcției de Sănătate Publică (DSP) Timiș, ”la nivelul judeţului Timiş funcţionează 47 de centre de permanenţă prin intermediul cărora este asigurată continuitatea asistenţei medicale primare. Din datele primite de la coordonatorii centrelor de permanenţă reiese că, la finalul anului 2017 statistica a consemnat o adresabilitate de 60.186 de pacienţi pentru care s-a asigurat asistenţă medicală. Dintre aceştia, 58.236 au fost consultaţi în regim de gardă la sediu şi 220 în afara centrului de permanenţă”.

Potrivit Ministerului Sănătății, în 2018, medicii de familie care lucrează în centrele de permanență vor beneficia de o creștere a tarifului orar de la 12,8 la 40 lei, în timp ce pentru asistenții medicali care lucrează în regim de gardă, acesta va ajunge de la 8–10 lei pe oră la 20–22,5 lei.

Medici de familie, de medicină generală şi asistenţi asigură gărzile în regim permanent în 23 de centre din mediul rural, respectiv: Dudeştii Vechi, Liebling, Niţchidorf, Teremia Mare, Maşloc, Chevereşul Mare, Moşniţa Nouă, Parţa, Remetea Mare, Sânandrei, Chişoda-Giroc, Birda, Orţişoara, Săcălaz, Utvin, Gelu- Variaş, Bărăteaz, Becicherecul Mic, Dudeştii Noi, Ghiroda, Biled, Satchinez și Giarmata.

În Lugoj există patru centre de permanenţă şi câte un centru în localităţile Ciacova, Gătaia, Recaş şi Buziaş.

În Timişoara funcţionează 16 centre, situate pe următoarele străzi: Eugeniu de Savoya, Orşova, Plavoşin, Cărăbuşului, Cetaţii, Theodor Mihali, Zăvoi, Buziaşului, Mareşal Constantin Prezan, Paciurea, Constantin Brîncoveanu, Calea Şagului, Sever Bocu, Lugojului, Mioriţa și Intrarea Topologului.


Opiniile exprimate în articolele publicate pe RENASTEREA.RO aparţin în exclusivitate autorilor! Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *