Judecătorii de la Curtea de Apel Timișoara au salvat România de un proces la CEDO

dicasterial 1

Proasta organizare a unei instanțe din vestul țării ar fi putut deveni o altă cauză pe lunga listă a proceselor de la CEDO îndreptate împotriva României, dacă judecătorii Curții de Apel Timișoara nu ar fi sesizat deficiența. Incidentul a avut loc la Tribunalul Arad.

O femeie, parte într-un proces, a fost citată pentru primul termen de judecată în apel cu menţiunea timbrării acțiunii (811,5 lei taxă de timbru şi 2,5 lei timbru judiciar) sub sancţiunea anulării. Femeia a depus o cerere la registratura instanței pentru acordarea ajutorului public judiciar – prin care completul de judecată învestit cu soluționarea cauzei poate decide ca solicitantul să fie scutit de taxa de timbru sau să plătească o sumă mai mică în funcție de situația financiară.

Hârtia a ajuns însă mai târziu la dosar, respectiv, după închiderea dezbaterilor și pronunțarea hotărârii. Femeia a făcut recurs, acțiunea ei fiind soluționată de Curtea de Apel Timișoara.

Analizând situația, judecătorii de aici au considerat că se impune trimiterea cauzei spre rejudecare, având în vedere faptul că cererea de ajutor public judiciar, sub forma scutirii de la plata taxei de timbru, diminuării sau eşalonării, a fost depusă la Tribunalul Arad, fiind înregistrată la data primului termen de judecată, dar probabil din motive de ordin administrativ nu a ajuns la dosarul cauzei în termen util pentru a fi avută în vedere şi soluţionată.

Menţinerea, în această situaţie, a soluţiei de anulare a apelului pârâtei ca netimbrat ar fi adus atingere dreptului acesteia la un proces echitabil şi accesului său la justiţie, drept fundamental al omului consacrat prin articolul 6 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, au opinat magistrații Curții. Prin urmare, au casat decizia recurată şi au trimis cauza la Tribunalul Arad pentru rejudecarea ei.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns