ACCIDENT TERIBIL cu două telecabine, la Bâlea Lac. Le-au cedat frânele. Elicopterul SMURD a intervenit

UPDATE: Unul din cei șase răniți ușor în telecabina de la Bâlea Lac a fost preluat de elicopterul SMURD, iar alți 33 de turiști au fost evacuați pe jos, de către salvamontiști și jandarmii montani, până la Bâlea Cascadă, unde se află mai multe ambulanțe și echipaje de prim-ajutor, a anunțat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Sibiu.

Rănitul transportat cu elicopterul — o femeie — a fost adus la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Municipiul Sibiu.

„Echipajul elicopterului SMURD a acordat îngrijiri medicale de urgență unei femei, care prezenta dureri la membre, aceasta fiind transportată la spitalul din municipiul Sibiu”, a declarat Ramona Nistor, purtător de cuvânt al ISU Sibiu.

Alături de această femeie, a mai fost lovit în telecabina de la Bâlea Lac și un bărbat, care este posibil să fi suferit o fractură la o mână. El a coborât muntele pe jos, cu ajutorul salvatorilor montani și a fost preluat de o ambulanță SMURD.

Alți 32 de turiști care se aflau duminică, la Bâlea Lac și care nu mai puteau coborî de pe munte, au fost aduși pe jos, de salvatorii montani, în siguranță. Ei vor fi îmbarcați în două microbuze și transportați la Sibiu.

Turiștii nu mai puteau coborî de la 2.000 de metri altitudine cu telecabina, pentru că transportul pe cablu a fost oprit, iar pe Transfăgărășan nu puteau să fie aduși cu mașinile, pentru că șoseaua este acoperită în unele zone de un strat de șase metri înălțime de zăpadă, a precizat pentru AGERPRES, prefectul județului Sibiu, Lucian Radu.

Șapte persoane au fost rănite duminică, în timp ce se deplasau cu două telecabine care nu s-au oprit la timp, una care urca și alta care cobora, pe traseul Bâlea Cascadă — Bâlea Lac, în Munții Făgăraș, a precizat pentru AGERPRES, Ramona Nistor, purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Sibiu.

„Din primele informații, patru persoane au fost rănite la Bâlea Cascadă, iar alte trei, la Bâlea Lac, în două telecabine diferite. Se pare că este vorba de defecțiune tehnică. A fost solicitat elicopter SMURD la Bâlea”, a precizat sursa citată.

Din cei trei răniți sus, la Bâlea Lac, la peste 2.000 de metri altitudine în Masivul Făgăraș, o persoană nu se poate deplasa și va trebui coborâtă de pe munte, de salvamontiști, cu targa, potrivit președintelui Consiliului Județean (CJ) Sibiu, Daniela Cîmpean.

„Sunt răniți și jos, la Bâlea Cascadă și sus, la Bâlea Lac. Știu că este vorba de răniți ușor. Una dintre victime se pare că va fi adusă cu targa de sus, de la Bâlea Lac, de către salvamontiști, până unde îi poate prelua ambulanța. S-a întâmplat în telecabina care a urcat la Bâlea Lac și în cea care a coborât la Bâlea Cascadă”, a precizat pentru AGERPRES, președintele Consiliului Județean (CJ) Sibiu, Daniela Cîmpean.

Din primele informații, se pare că cei șapte răniți au ieșit singuri din telecabine, după ce acestea s-au oprit. Patru dintre răniți se aflau în telecabina care a coborât la Bâlea Lac, în care erau în total 15 persoane.
La răniții de jos, de la baza Masivului Făgăraș, ambulanțele deja au ajuns, anunță autoritățile. Medicii nu au cum să ajungă la peste 2.000 de metri în Munții Făgăraș, la cei răniți din telecabina de la Bâlea Lac, decât cu elicopterul sau îi pot trata dacă sunt aduși de salvamontiști cu targa.

Medicii din ambulanțe au reușit să acorde primul ajutor la patru răniți, dintre care un copil de patru ani, cu fractură nazală, un bărbat cu piciorul rupt și două femei lovite la spate și picioare.

Sursa: agerpres.ro

0 Comments

No Comment.