O comună din Timiş nu poate crea o zonă industrială şi un cartier de case, din cauza câtorva crescători de animale

cheveresu mare

O comună din Timiş nu poate crea o zonă industrială şi un cartier nou de case, din cauza câtorva crescători de animale. Afirmația aparține primarului din Chevereșu Mare, Marcel Muia, și se referă la încorsetarea legislativă care împiedică autoritățile locale să extindă intravilanul localităților, pentru dezvoltarea acestora.

Pentru cine se află în trecere pe aici, transpare o discrepanță vizuală între casele nou-construite, în special în zona de la intrare și cele din vatra satului, care conservă, unele, și peste un secol de istorie bănățeană a locuirii. Din acest punct de vedere, în anumite străzi ale reședinței de comună ai impresia că te afli într-un muzeu al satului bănățean.

„Chevereșu Mare este o localitate îmbătrânită, ca multe altele din Banat, dar nu depopulată”, spune Muia.

După aprecierea edilului, 15-20 la sută dintre aceste case nu sunt locuite permanent. Proprietarii lor din Timișoara le deschid porțile, în cel mai fericit caz, în weekend, de rugă sau de sărbători.

Revenind la punctul de plecare, trebuie spus că nevoia de întinerire este resimțită în cazul acestei comune. Pentru ca acest lucru să se producă ar fi nevoie de un nou plan urbanistic zonal prin care să fie extins intravilanul și să fie oferite terenuri de case pentru tineri.

„Nu mi se pare normal ca pentru 15-20 de crescători de animale, care dețin peste 90 la sută din efectivul acestora, comuna să fie obligată să pună la dispoziție suprafața de pășune necesară, în loc să folosească o parte din acest teren avut la dispoziție pentru a crea o zonă industrială și o zonă nouă de case, care ar contribui atât la întinerirea localității, cât și la dezvoltarea ei. Înțeleg să susținem pășunatul de subzistență pentru comunitate, dar crescătorii mari de animale ar trebui să-și înființeze pășuni private”, a declarat primarul.

Până la urmă, nu doar la Chevereșu Mare există această realitate. Ea există peste tot, iar legea pășunilor, în forma ei actuală, constituie o frână pentru dezvoltarea localităților.

Foto arhivă


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

3 thoughts on “O comună din Timiş nu poate crea o zonă industrială şi un cartier de case, din cauza câtorva crescători de animale

  1. dorim din suflet sa se faca ceva cu legea pasunatului si noi locuitorii satului Utvun suntem in aceeasta situatie.PROASTA LEGE CINE A DATO CRED CA ERA IN NECUNOSTINTA DE CAUZA.SUNTEM IN VATRA SATULUI SI TERENUL E PASUNE ,AM VREA SA SE SCHIMBE LEGEA ACEASTA .

  2. Da domnule primar,aveti dreptate,ce tampenie e asta sa cresti animale la sat,cine o mai vazut asta,la sat trebuie fabrici si uzine,si blocuri de locuinte pentru muncitori,taranii trebuie exterminati,scosi din sat cu forta legii sau sa plece in alta tara!Ce fabrici si investitori visezi,primare?Ca nici la Timisoara si Arad si alte mari municipii nu mai are cine lucra,sau deschis fabrici si au importat muncitori din alte judete pe care-i cazeaza la hotel,acuma se pune problema sa aduca de prin Bangladesh.De obicei la tara se cultiva pamant si se cresc oi si vaci care ne dau noua lana,carne si lapte.Gaini curci si gaste.porci si capre nu se cresc pe bulevard.La supermarket v-ati gandit?Construiti si supermarket ca sa cumpere taranii marar si porumb fiert in borcane ca sa-l dea la gaini!In campania electorala ati spus elucubratiile astea la alegatori sau i-ati amagit cu alte cele?

  3. Intr-adevar, domnule primar. Ca doar nu dumneavoastra le dati spre concesiune pasunile..si le iau singuri, nu-i asa? Ca nu dumneavoastra trimiteti vorba prin unii angajati sa ii spuna ciobanului X si Y cati miei sa va aduca, pentru chefurile aferente. Mereu m-am intrebat care sunt criteriile necesare pentru aprobarea cererii de teren „pentru tineri”..
    Ati vazut ce boschetarime e prin centru? Ca e iarba pana in gat, chiar in centru, pe marginea drumului. Nu vreti sa ii trimiteti pe ciobani sa pasca oile putin pe acolo? Daca tot nu sunt asistati social care sa faca acest lucru. Sa nu uitati ca vine ruga, poate-poate o da Domnul si se intampla o minune, sa se taie iarba.
    Acus se implineste anul de la alegeri si doar trebuiesc reinnoite unele „promisiuni”, nu-i asa, domnule primar?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *