A fost deschis un nou punct de trecere a frontierei cu Serbia (foto)

moldova noua

Un nou punct de trecere a frontierei cu Serbia a fost deschis, vineri, la Moldova Nouă, judeţul Caraş-Severin, şi face legătura cu localitatea sârbă Golubac. 

În ședința Guvernului României din 27 august 2019, a fost aprobată deschiderea punctului internațional de trecere a frontierei de stat româno-sârbe, pentru pasageri și transportul de mărfuri cu vehicule, în regim de bac și pietonal, între localitățile Moldova Nouă (România) și Golubac (Republica Serbia) și a punctului vamal. Proiectul a fost finanţat prin Programul IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia, în parteneriat cu Primăria Moldova Nouă şi cu municipalităţile Veliko Gradişte și Golubac.

Valoarea proiectului a fost de 2.352.674,00 euro, din care: 1.999.773 euro – finanţare nerambursabilă IPA; 216.428 euro – finanţare nerambursabilă Guvernul României; 33.297 euro – contribuţia partenerilor români; 103.176 euro – contribuţia partenerilor sârbi.

„Pentru buna funcţionare şi eficientizarea activităţilor de control pentru Punctul de Trecere a Frontierei Moldova Nouă, prin ordinul ministrului afacerilor interne, Ion Marcel Vela, au fost repartizaţi 37 de poliţişti de frontieră la Moldova Nouă, în vederea executării misiunii de securizare a tranzitului spre Serbia”, se arată într-un comunicat de presă, remis de MAI.

La evenimentul de vineri au fost prezente oficialităţi din cele două state, dar şi numeroşi localnici.

În ultimii ani, tot mai mulți români, mai ales din zona de vest a țării, au descoperit cu plăcere o nouă destinație de weekend sau de vacanță. Situată la mai puţin de 140 de kilometri de Timișoara și la doar 114 de Belgrad, la poalele Carpaților, acolo unde râul Pek se varsă în Dunăre, pitoreasca localitate Veliko Gradişte este, mai presus de toate, un orăşel cochet tradiţional, cu străzi largi și o multitudine de grădini cu flori, peluze veșnic verzi și terase frumos aranjate.

Malul Dunării, bazarul vechi, stațiunea turistică Lacul de Argint (Srebrno Jezero) cu pădurile de salcâm alb constituie, cum spun cei din Veliko Gradişte, o sărbătoare pentru ochi, un balsam pentru suflet și o fabrică de sănătate.

În lungime de 14 kilometri, Lacul de Argint, unul dintre cele mai mari din Serbia, și-a luat numele de la licărirea argintie a reflexiilor apei pure filtrate de solul nisipos. Zona Veliko Grădişte și Lacul de Argint oferă vizitatorilor multiple posibilități de vizitare și agrement, plaje dotate la standarde moderne pentru sporturi nautice și acvatice, resorturi cu tot confortul, hoteluri și pensiuni, restaurante și baruri, terenuri de golf și de tenis, aquapark, camping și multe altele.

Tot aici se găsește cel mai mare campus sportiv de pregătire pentru baschetul profesionist, simbol al sportului cel mai popular în Serbia.

golubac serbia

Zona este și un loc de pornire în plimbări cu barca și croaziere pe lac și pe Dunăre, cicloturism sau simple drumeții. De aici se poate pleca spre cetatea medievală Ram din apropiere, spre mănăstirile ortodoxe cu o istorie impresionantă, precum și într-o incursiune de pescuit sportiv.

Foto: Petre Irimuş


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *