Zonele intens circulate din Timişoara, un adevărat pericol

Poluarea auto redeschide tema aderării la Schengen. Cum stă Timișoara la acest capitol? Studiu de mediu, incomod pentru autoritățile UE

Persoanele care locuiesc în apropierea drumurilor aglomerate, cum ar fi marile bulevarde din centrul Timişoarei sau arterele rutiere din zonele periferice – căile Şagului, Torontalului, Lipovei, Aradului, Lugojului şi Martirilor (Girocului) – au un risc mai mare de a suferi de demență în comparație cu cei care trăiesc mai departe de zonele cu trafic intens, potrivit unui studiu efectuat de o echipă de oameni de știință.

Conform acestora, persoanele care locuiesc la o distanță de 50 de metri de șoselele intens circulate prezintă un risc cu șapte la sută mai mare de a dezvolta demență în comparație cu cei care își au casa la peste 300 de metri de drumurile cu trafic intens.

Medicii susțin că agenții poluanți din aer pot pătrunde în fluxul sanguin, cauzând inflamații, asociate cu bolile cardiovasculare și cu posibilitatea de a dezvolta alte afecțiuni precum diabetul. Mai mult, dacă acestea ajung la creier, pot provoca probleme neurologice, dintre care boala Alzheimer, cea mai comună formă de demență, care survine în urma scăderii numărului de neuroni și afectează memoria, gândirea, comportamentul și orientarea, îngreunând activitatea de zi cu zi.

În cadrul studiului, au fost analizate datele prelevate de la 6,5 milioane de oameni și au fost identificate 243.611 cazuri de demență. Conform rezultatelor, creșterea riscului de dezvoltare a demenței a scăzut cu patru la sută în cazul persoanelor care trăiau la 50-100 metri distanță de zonele cu trafic intens și cu două procente dacă locuiau la 101-200 de metri de acestea. La distanțe de peste 200 de metri de drumurile aglomerate riscul s-a dovedit semnificativ redus.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *