Locul unde lecţia de istorie se ţine, în orice anotimp, în aer liber

Locul unde lecţia de istorie se ţine, în orice anotimp, în aer liber

Locul unde lecţia de istorie se ţine, în orice anotimp, în aer liber

Nimeni nu primește notă. Poate că, din când în când, profesorul care a avut ideea, dar a și materializat-o în văzul tuturor, când observă un trecător lovit de grabă, îi vine să-l întrebe ceva.

La lecția aceasta – se ține, indiferent de anotimp, în aer liber – localnic sau călător se întâlnește cu o seamă de personalități care, într-un veac și jumătate, au marcat istoria locului. Cel mai important, dintotdeauna, din legendara Țară a Făgetului.

Unii, după ce privesc pagina aceasta de istorie – în imagini – sigur își spun, cu nedisimulată admirație: ”Ce elegant se îmbrăcau, domnule, oamenii ăștia!”

Și dacă îi îngăduie timpul, dar și bucuria de a reconstrui, din priviri, o imagine de-acum un secol, se poate uita la clădirile din centrul orașului. Stau, încă, pe temelia lor bătrână, ușor de recunoscut prin anumite elemente care n-au părăsit fațadele sau după ferestrele dese, care dau lumină clădirii.

E mâna uni om care s-a gândit cum să aducă-n actualitate, mai altfel, cele două stații de autobuz din localitate. Și uite că i-a ieșit, trecători sau localnici au remarcat ineditul, chiar dacă-l pun mai greu în lecția de istorie. Ce convinge, pe oricine, oricât de exigent s-ar dovedi sau e puțin invidios, că-i tot o trăsătură a omului, este firescul din care se compune întregul.

CITEŞTE ŞI: Medicii angajați în spitalele publice din Timiș care vor continua să sară peste consultațiile din ambulatoriu vor fi puși pe liber

”Cum ți-a venit ideea?, îl întreb, și profesorul – are un zâmbet care nu poți deduce cât durează, pune multă îngăduință în el – zice că a vrut să dea o utilitate spațiului. Unul, accentuează, aflat în calea trecătorului și fiind vorba de istoria urbei, cu atât mai mult. Mă bucur că a prins ideea, în afară de cele patru sute de like-uri primite de primarul Marcel Avram, am mai aflat că sunt câteva primării care vor să ne urmeze exemplul. Ceea ce mă bucură și, dacă pot ajuta cu ceva, aici sunt”.

Locul unde lecția de istorie se ține, în orice anotimp, în aer liber, se numește Făget. Omul cu ideea și fapta se numește prof. dr. Dumitru Tomoni.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *