De ce peștele nu trebuie să lipsească de pe masa de Revelion? Alte tradiții la care țin românii în noaptea dintre ani

De ce peștele nu trebuie să lipsească de pe masa de Revelion? Alte tradiții la care țin românii în noaptea dintre ani

La doar câteva zile de la Crăciun, românii au aglomerat din nou piețele și supermarketurile, pentru că își fac ultimele provizii pentru masa de Revelion. De la pește, brânză și vin, până la sfeclă și țelină, coșurile și sacoșele se umplu rapid. La mare căutare pentru masa de Revelion sunt peștele, șampania, strugurii sau rodiile.

CITEȘTE ȘI: Moartea misterioasă a unui luptător de MMA. Rămășițele lui au fost găsite în pădure, la 2 ani după ce a dispărut

„Dacă Crăciunul e foarte restrictiv și există un meniu prescris, ca să zic așa, de la care nu prea te abați, pentru că nu toată lumea își poate asuma privirile acre ale soacrei sau ale prietenilor mai conservatori, Revelionul e un debușeu, ne lasă să facem ce vrem, e foarte permisiv și mai mult decât atât, pentru că este o sărbătoare mult mai recentă și laică, se pretează foarte bine să punem pe masă lucruri mai speciale”, spune Adriana Sohodoleanu, specialist în istorie culinară.

Ce pun românii pe masă de Revelion, pe lângă pește

„Am făcut salată, piftie, sarmale, supă cu găluști și acum am venit să mai luăm ceva, că cu nebunia asta așa, am zis hai să mergem acum, că după Revelion o să fie prăpăd”, spune o femeie.

 A fost coadă la galantarele de lactate. Clienții fac ultimele cumpărături pentru masa Revelion, iar din farfurii nu pot lipsi brânzeturile.

Mulți clienți au venit cu liste de cumpărături, pentru că știu exact meniul pentru masa de Revelion.

– Ce-o să aveți pe masă?

– O ciorbiță de burtă, niște sarmale și poate o salată de boeuf, că deja suntem plini, spune o clientă.

– Sarmale, friptură, cozonaci, prăjituri. De toate, spune o altă femeie.

– Sfeclă roșie, țelină, altceva nu, explică un bărbat de ce a venit în piață.

– Ce o să pregătiți de Revelion?

– Doamna soție se ocupă, spune el mucalit.

Semnificația peștelui și alte superstiții de Revelion

De-a lungul timpului au apărut mai multe superstiții și obiceiuri legate de masa de Revelion.

De pe masa dintre ani nu trebuie să lipsească peștele, spune tradiția.

„La noi se păstrează tradiția, se mănâncă pește, se zice să fii mai ușor sau mai suplu. Eu, fiind și pescar, îmi păstrez din peștele pe care l-am prins pe parcursul anului”, mărturisește un bărbat.

La un magazin cu păstrăvi, comenzile au curs în ultimele zile. Un kilogram costă 27 de lei.

„Tot întreabă lumea și am încercat să ne aprovizionăm, sperăm să ajungă”, spune Maria Raduly, comerciant.

„Așa știm de la părinți, că în noaptea de Anul Nou, în ziua de Anul Nou trebuie să mănânci pește, să-ți fie mai bine”, explică o clientă.

„Încă o superstiție la noi, așa am moștenit eu de la părinții mei, este să ai un loz sau să joci la 6 din 49. Noi luăm câte un loz, îl răzuim și vedem dacă suntem norocoși sau nu”, spune un bărbat.

„Pește, 12 boabe de struguri și să ne îmbrăcăm cu ceva nou. Nu pui, că se zice că râcâie, se duce norocul”, detaliază o femeie alte câteva superstiții.

sursa digi24.ro


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *