9 Mai, Ziua naţională a oinei

9 Mai, Ziua naţională a oinei

Deputații au aprobat, marți, legea care instituie ziua de 9 mai ca Zi naţională a oinei, precum și finanţarea directă de la bugetul de stat a programului naţional „Redescoperă Oina”.

„Legea are ca obiect de reglementare modificarea Legii nr.69/2000. Astfel, se preconizează instituirea zilei de 9 mai ca Zi naţională a oinei, precum şi instituirea obligaţiei Federaţiei Române de Oină de a prezenta, până la data de 1 octombrie a fiecărui an, activităţile propuse a se desfăşură anul următor, pentru finanţarea directă de la bugetul de stat a programului naţional <Redescoperă Oina>”, potrivit raportului comisiei de specialitate.

Proiectul a fost inițiat de 23 de senatori social-democrați.

„Oina este singurul sport național românesc, născut la sat și posibil să moară la oraș. Oina, sportul nostru național, contribuie, alături de alte valori naționale, cum ar fi cântatul și dansul popular, la realizarea identității noastre de români. (…) Fotbalul este de foarte mulți ani sportul numărul 1 în multe țări din lume, inclusiv în România. Dar, sportul național nu este, așa cum cred unii, fotbalul, ci oina, un sport înscris în patrimoniul românesc. În acest context ne dolrim să avem Ziua Națională a Oinei, o zi în care să marcăm așa cum se cuvine sportul nostru tradițional, cu susținere din partea autorităților centrale și locale, TVR și radiodifuziunea Română”, arătau inițiatorii în expuneree de motive.

CITEŞTE ŞI: Timișoara se sufocă în minciună, mizerie și noroi! Foto

Legea a fost adoptată de Camera Deputatilor, în calitate de for decizional, cu 222 de voturi „pentru”, 10 „contra” și 45 de abțineri.

Legea merge la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare, conform Mediafax.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *