71% dintre familiile vulnerabile renunță la cheltuielile cu îmbrăcămintea și încălțămintea

71% dintre familiile vulnerabile renunță la cheltuielile cu îmbrăcămintea și încălțămintea

71% dintre familiile vulnerabile renunță la cheltuielile cu îmbrăcămintea și încălțămintea

Criza costului vieții a afectat în mod semnificativ categoriile sociale vulnerabile, atrage atenția Organizația Salvați Copiii României.

Potrivit unei anchete sociologice desfășurate de organizație, majoritatea covârșitoare (95%) a familiilor ai căror copii sunt integrați în programele educaționale ale Organizației Salvați Copiii România nu mai pot acoperi nevoile de bază, cum ar fi tratamente medicale, alimente și îmbrăcăminte pentru copii.

În decursul ultimului an, 71% dintre familiile vulnerabile s-au văzut nevoite să renunțe la cheltuielile cu îmbrăcămintea și încălțămintea, 24% au redus din cheltuielile cu alimentele, iar 31% au au renunțat la cheltuielile legate de activități extrașcolare.

CITEȘTE ȘI: Cinci copilași din județul Timiș au rămas fără casă în prag de iarnă. Ei au nevoie de ajutorul nostru

Cele mai multe dintre familiile beneficiare ale programelor Salvați Copiii România (51,58%) au un venit de sub 400 lei/membru de familie, 32,48% dintre familii declară un venit sub 600 lei/membru de familie și doar 15,9% afirmă că venitul pe membru de familie depășește 600 de lei.

În acest context, Organizația Salvați Copiii și-a intensificat în anul 2023 programele de prevenire a abandonului școlar, reintegrare școlară și sprijin socio-pedagogic pentru copiii victime ale sărăciei și dedică cea de-a 23-a ediție a prestigiosului Festival al Brazilor de Crăciun, în parteneriat cu Muzeul Național de Artă al României, strângerii de fonduri pentru susținerea educației copiilor vulnerabili.

În urma celor 22 de ediții ale Festivalului Brazilor de Crăciun, 147.895 de copii au beneficiat de sprijin socio-economic, pentru a putea fi integrați educațional și pentru a se preveni abandonul școlar, 48.299 de copii au fost incluși în programul ”Școala după Școală” și educație remedială, 10.009 de copii au participat la ”Grădinițele Estivale”, 4.924 de copii au fost recuperați educațional, prin programul ”A Doua Șansă”, 102 biblioteci școlare au fost dotate cu 76.000 de cărți.

Riscul de sărăcie sau de excluziune socială a crescut pentru copiii din Uniunea Europeană cu 0,4 puncte procentuale, de la 24,0% la 24,4%, între 2020 și 2021, cu rata cea mai ridicată în România – 41,5%, urmată la distanță de Spania – 33,4%, în vreme ce în Finlanda și Danemarca a fost cel mai scăzut, în 2021 (13,2% și respectiv 14%), potrivit Eurostat 1.

În România, riscul de sărăcie sau de excluziune socială este mult mai mare în zonele rurale decât în mediul urban: în 2021, rata a fost de 16,1% în orașele mari, 30,7% în urbanul mic și suburbii și 50,1% în zonele rurale.

În 2021, peste 1,5 milioane de copii din România (41,5% din numărul total al copiilor) erau în risc de sărăcie sau excluziune socială.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *