30 de ani de la izbucnirea Revoluției din 1989

revolutie 5

Scânteia Revoluției din 1989 s-a aprins la Timișoara, în 16 decembrie, când mai mulți enoriași s-au adunat la casa parohială a Bisericii reformate din Piața Maria, pentru a se împotrivi evacuării
de către Securitate a preotului Tőkés László. Acestora li s-au alăturat spontan tot mai mulți timișoreni, de toate confesiunile, pe măsură ce informațiile despre această solidarizare au cuprins orașul.

CITEȘTE ȘI: Programul de lucru al primăriei în perioada sărbătorilor de iarnă

Spre seară, s-au strâns sute de timișoreni, iar trei dintre ei, tineri curajoși, regretatul poet Ion Monoran, Daniel Zăgănescu și Borbély Zóltán, au oprit tramvaiele. Atunci au fost scandate
primele lozinci: „Libertate!”, „Jos Ceaușescu”.

De aici și până la transformarea protestului într-o revoltă care a cuprins străzile orașului a fost doar un pas, pentru că nemulțumirea față de regimul comunist a fost cvasigenerală. Timișorenii, ca de altfel toți românii, au decis să pună capăt fricii, foamei și frigului la care au fost condamnați de regimul politic falimentar.

De-a lungul celor trei decenii scurse de atunci, fel de fel de analiști și comentatori, s-au întrebat de ce Revoluția a pornit atunci și de ce la Timișoara. Am citit atâtea versiuni de răspuns la această întrebare… dar astăzi este tot mai clar că tinerii Timișoarei din acel decembrie istoric au avut curajul să creadă în schimbare, fiind gata să moară pentru libertate.

Acesta este adevărul cel adevărat și cele trei decenii care au trecut peste noi au dovedit că ei au avut dreptate. Acesta a fost începutul sfârșitului pentru regimul comunist, iar represiunea declanșată împotriva protestatarilor din municipiul bănățean a condus la solidarizarea timișorenilor din zilele următoare, apoi la manifestații de amploare în București și în alte orașe ale țării, la ceea ce se va numi Revoluția Română.

Pentru cei care am trăit acele zile când Timișoara a fost singură împotriva dictaturii, ele rămân de neuitat și irepetabile nu într-o viață de om, ci în viața mai multor generații care au simțit gustul libertății sau s-au născut în zodia ei.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *