3 milioane de români au rămas fără energie electrică, în cea mai gravă pană de curent de la cutremurul din ’77 şi nimeni nu ştie cine e vinovat

stalp curent electric

Cea mai mare pană de curent din România de după cutremurul din 1977 nu are încă o cauză cunoscută. Peste trei milioane de oameni din şapte judeţe au rămas vineri fără energie electrică timp de o oră şi jumătate, în urma unei avarii în rețeaua internaţională de transport. România, dar şi mai multe state din Europa care au fost afectate, au demarat investigaţii.

CITEȘTE ȘI: Circulație normală după prima ninsoare la Timișoara. Primarul a verificat situația materialului antiderapant

În interiorul locuinţelor şi firmelor din nord-vestul ţării, becurile s-au stins şi aprins ca şi cum cineva ar acţiona permanent întrerupătorul. Câteva clipe mai târziu, peste trei milioane de locuitori din judeţele Satu Mare, Maramureș, Mureş, Bistrița-Năsăud, Cluj, Alba și Sibiu au rămas fără energie electrică.

În România, curentul electric a fost întrerupt în toată zona de nord-vest a ţării în jurul orei 15. Sistemul a fost pus în funcţiune o oră şi jumătate mai târziu.

Singura informaţie comunicată oficial este că avaria de ieri s-a produs ca urmare a unui incident în reţeaua europeană de transport.

Ionuţ Purică, expert în Energie: A scăzut ceva frecvenţă pe diagrama de funcţionare a sistemului energetic. Creştere de putere, scădere de consum, dat fiind că tot sud-estul Europei a căzut. Dacă s-a oprit consumul din cauza unei pane de curent în sud-estul Eurpei, suntem integraţi toţi, suntem legaţi în acelaşi sistem care merge cu frecvenţa de 50 de herzi în toată Europa, a apărut o insularizare cum se spune, o decuplare a sistemului sud-est european, dar consumul scăzut a făcut să scadă şi frecvenţa în sistemul nostru.

Ministrul Energiei spune că toţi cei afectaţi vor fi despăgubiţi. Doar că vinovatul nu are deocamdată un nume, iar la Protecţia Consumatorului nu s-au înregistrat încă cereri din partea consumatorilor păgubiţi. Deocamdată, investigaţia este în curs atât în România, cât şi la nivel european.

Virgil Popescu, ministrul Energiei: Pentru acest lucru, în urma investigaţiei, se va stabili cine a fost vinovat. Dacă există un vinovat european acela va plăti. Dacă nu se poate stabili cu certitudine acest lucru, va exista o despăgubire la nivelul Comisiei Europene, dintr-un fond special pentru acest lucru.

O analiză a ceea ce s-a întâmplat face şi Transelectrica, compania care transportă electricitatea în cele şapte judeţe afectate.

sursa: observator.tv


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *