1,7 milioane de euro pentru iluminat inteligent în două localități timișene

E.ON Energie România demarează, luna aceasta, lucrările de execuție pentru eficientizarea energetică a sistemului de iluminat public al orașului Gătaia și al localității componente Sculia, din județul Timiș, valoarea contractului atribuit prin licitație companiei, fiind de 8.249.984,77 lei fără TVA (circa 1,7 mil. euro).

Compania va realiza și preda la cheie autorităților locale în termen de maxim 12 luni, un sistem de iluminat public inteligent, care îl va înlocui pe cel actual și care va reduce cu minim 47 la sută consumul de energie electrică pentru iluminat public.

Noul sistem presupune montarea a 1.162 de corpuri de iluminat cu lămpi pe tehnologie LED, extinderea rețelei cu 165 de stâlpi, din care 125 vor fi alimentați cu energie produsă de panouri fotovoltaice și implementarea unui sistem de control inteligent, prin telegestiune.

Telegestiunea va asigura o iluminare zonală automată adecvată și la momentul potrivit, conform unor programe prestabilite și posibilitatea monitorizării și intervenției de la distanță asupra sistemului. Aceste instrumente oferă posibilități suplimentare pentru optimizarea consumului de energie și reducerea costurilor cu întreținerea sistemului de iluminat public.

Proiectul Primăriei Gătaia are o valoare totală de aproape 11,7 milioane lei (circa 2,5 mil. euro), din care 9,2 milioane lei (circa 2 mil. euro) reprezintă fonduri europene nerambursabile atrase de către autorități prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa 3.1, Operațiunea C – Iluminat Public.

Printre beneficiile aduse de sistemele inteligente de iluminat public se numără reducerea costurilor operaționale și de întreținere, lămpi cu durate mai mari de utilizare, corpuri de iluminat fiabile, rezistente, cu protectie ridicată împotriva factorilor de mediu, îmbunătățirea calității luminii, impact redus asupra mediului și nu în ultimul rând reducerea emisiilor de carbon.

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *