Uitare şi nepăsare! Locul de veci al unuia dintre cei mai eficienţi primari ai Timişoarei este lăsat în paragină

Politehnica Timişoara, un vis împlinit al primarului Carol Telbisz. Astăzi celebrăm 102 ani de la înființarea primei universități din vestul ţării

A condus destinele Timişoarei timp de 29 de ani. A fost unul dintre cei mai buni primari, şi datorită lui, oraşul de pe Bega a cunoscut o dezvoltare remarcabilă. Astăzi, locul de veci al lui Carol Telbisz, cel care a fost la cârma oraşului din anul 1885 şi până în 1914, se găseşte în cimitirul din Calea Lipovei, fiind uitat de cei care ar fi datori să-l îngrijească.

mormant Carol TelbiszCrucea de piatră nu a mai fost curăţată de zeci de ani, iar mormântul e năpădit de buruieni. Pe acesta tronează o jerbă uscată, lăsată de izbelişte. Timişorenii care cunosc istoria oraşului şi ştiu ce a reprezentat primarul Telbisz pentru urbe sunt foarte supăraţi pentru felul în care este lăsat în paragină locul de veci de actualii reprezentanţi ai administraţiei locale.

Carol Telbisz a condus oraşul de la statutul de cetate fortificată, cu funcţii preponderent militare, la o aşezarea modernă, dezvoltată în toate domeniile. El a fost cel care a decis demolarea fortificaţiilor şi a întocmit un plan urbanistic după modelul metropolelor occidentale.

Timişoara a fost gândită atunci sub forma actuală: cetatea a fost înconjurată de cartiere, bulevarde mari, cu reţele de canalizare şi alimentare cu apă. Sub conducerea primarului Telbisz, vechiul tramvai cu cai a fost înlocuit cu unul electric.

Învăţământul a cunoscut o dezvoltare puternică, construindu-se clădiri noi pentru elevi: Liceul de Băieţi (actualul Colegiul Naţional „C:D: Loga”), Liceul de Fete (Liceul Pedagogic „Carmen Sylva), şcoala pentru învăţători (Liceul „J L Calderon”) şi Şcoala Profesională (Liceul Electromotor).

Perioada în care Carol Telbisz s-a aflat la conducerea Primăriei Timişoara a fost una de dezvoltarea economică, în care s-au înfiinţat mai multe societăţi comerciale: Fabrica de pantofi Turul, Întreprinderea de Pălării Paltim, Fabrica de Chibrituri, Filatura, Centrul Timişorean al Fabricii de Unt „Hungaria”, Kandia, Fabrica de Textile, Fabrica de Lanţuri şi Fabrica de Trăsuri. S-au construit clădiri importante, cum ar fi: Palatul Societăţii Timiş – Bega (Regionala CFR), Palatul Poştei, Palatul Lloyd, Palatul Dauerbach (Palace), Palatul Neptun, Abatorul, Banca Timişoara, Banca de Scont şi Banca de Stat.

Nu în ultimul rând, primarul Telbisz a oferit societăţilor comerciale scutiri de taxe şi impozite pe 15 ani, terenuri şi materiale de construcţie în mod gratuit, astfel încât oraşul a ajuns să se dezvolte aproape „de la sine”.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Uitare şi nepăsare! Locul de veci al unuia dintre cei mai eficienţi primari ai Timişoarei este lăsat în paragină

  1. asta e problema la noi, daca acei oameni sunt asa de suparati, atunci ce era asa mare lucru sa faca ei? se asteapta prea mult timp si prea multe asteptari de la unii. autoritatiile intervin cand pica crucea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *