Legea privind conversia creditelor în franci elveţieni, la cursul istoric, declarată neconstituţională de CCR

franci elvetieni

Preşedintele CCR, Valer Dorneanu, a anunţat că legea care ar fi permis persoanelor cu credite în franci elveţieni să-şi convertescă în lei datoria la banci, a fost declarată neconstituţională.

„Nu se poate face conversie la data la care s-a luat creditul. Solutia la data incheiererii contractelor e gresita. Principalul motiv pe care am respuns acesasta lege e încălcarea principiului bicameralismului”, a anunţat Dorneanu.

O decizie era aşteptată încă din noiembrie 2016, dar a fost amânată de judecătorii Curţii Constituţionale pentru 18 ianuarie şi, apoi, pentru 7 februarie 2017.

Sesizarea a fost trimisă de Guvernul lui Dacian Cioloş la Curte pe 24 octombrie, după adoptarea de către Parlament a legii care prevede conversia creditelor în franci elveţieni la cursul istoric. Dacian Cioloş, care era premier la acea dată, a precizat că Executivul a atacat legea la CCR pentru clarificări, nu pentru că este împotriva ei.

Conform ultimelor date ale Băncii Naţionale a României, în toamna anului trecut existau circa 40.000 de contracte de împrumut în franci elveţieni.

Situaţia tensionată din România a creat o fluctuaţie a monedei naţionale în raport cu principalele valute. Claudiu Cazacu, analistul-şef al XTB România a precizat că cei mai afectaţi de aceste variaţii sunt cei care au credite în valută.

Reamintim faptul că, francul elveţian a închis anul 2016 la o paritate de 4,1998 lei, atingând marţi, şapte februarie valoarea de 4,2139 lei. În 2015, valoarea medie anuală a monedei elveţiene a fost de 4,1684 de lei pentru un franc, după ce în 2014 BNR cota un franc elveţian la 3,6592 de lei.

Pe de altă parte, săptămâna trecută, Raiffeisen Bank a făcut o ofertă clienţilor care doresc să convertească în lei creditele în franci elveţieni, anunţând un discount de 25% din sold. Banca a precizat că sunt eligibili clienţii cu un grad de îndatorare a familiei de peste 60%. Anterior, Raiffeisen Bank lansase o altă ofertă, prin care, clienţii obţineau pe loc o reducere de 10% şi încă 5% în următorii doi ani. Oferta era însă valabilă doar pentru clienţii cu un grad de îndatorare de peste 65%.

Sursa: mediafax.ro


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Legea privind conversia creditelor în franci elveţieni, la cursul istoric, declarată neconstituţională de CCR

  1. aceasta Lege e tot asa de importanta ca OUG 13 /2017dar multa lume nu stie ,nu sa poate sa lasam aceasta mafie bancara sa-si bata joc de cetatenii acestei tari ,nu le mai ajunge profitul trasferat in strainatate cu acordul lui Isarescu si Olteanu(pe asta lo pedepsit Dumnezeu dar pe seful lui inca nu ) si piticania aceea de consilier la BNR .Dar acest lucru nu puteau sa-l faca fara acordul Bardului de Sibiu de la Cotroceni cu unealta lui Ciolos . Sa demonstrat inca odata ca Parlamentu nostru e nimeni ,degeaba zice ca fac Legi daca sunt neconstitutionale dupa logica CCR. Oare ce sa intampla daca aveam o singura Camera in Parlament, era Legea constitutionala .Ne place sa ne raportam la vecini ,in speta la unguri ,o carait cineva in fata lui Orban cand a hotarat in Guvern ,sa converteasca toate creditele in valuta in forinti ,spunandu-le la bancile straine ,la care nu le convine sa plece ,ca nu el le-a chemat in Ungaria

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *