Zona UMT, uitată de timp şi de oameni (GALERIE FOTO)

UMT

Una dintre zonele care ar putea oferi Timişoarei multiple beneficii devine, pe zi ce trece, tot mai înspăimântătoare, atât din cauza degradării, a unor locatari, dar şi a nepăsării autorităţilor în faţa problemelor pe care timişorenii le ridică în mod constant. Ce-i doare cel mai mult pe localnicii din zonă?Desigur, mirosul şi poluarea.

„Cei de la Continental au avut termen până la sfârşitul anului trecut să rezolve această problemă. Uite că suntem în februarie şi încă avem de ce să ne plângem. Am depus sesizări peste tot, nu se face nimic”, spune Dumitru Josan, preşedintele Consiliului consultativ de cartier „Calea Sever Bocu”, de care aparţine zona UMT.

Bătăile, distrugerile, scandalurile şi furturile reprezintă alte „condimente” cu care se confuntă locuitorii din zonă.

Fără apă caldă şi căldură din 2010

Unul dintre blocurile din zona UMT (pe vremuri era numit Căminul de băieţi) nu are apă caldă şi căldură din anul 2010, iar o parte dintre locatari au acumulat, în acest timp, restanţe chiar şi de peste 1.000 de lei. Gândiţi-vă că o locuinţă în acest bloc este de fapt o cameră de maximum 16 metri pătraţi. Prin urmare, întreţinerea este foarte mică. Cu toate acestea, dintre cele 156 de apartamente, cam un sfert sunt cu restanţe la întreţinere.

„Din 2010 ne judecăm. Dăm mulţi bani la avocaţi. Nu am încredere nici în justiţie! Nu se poate ca de atunci încoace să nu se facă nimic. Sunt oameni care şi-au pus centrală pe curent (în bloc nu este gaz – n.r.), alţii folosesc radiatoare. Mai sunt şi locatari care au în casă atât un radiator, cât şi un boiler pentru apa caldă. Trăiesc peste 150 de familii aici. Mulţi au copii şi se descurcă extrem greu”, spune o locatară a blocului de pe strada Babadag, rămas fără căldură de atâţia ani.

Drumul anevoios spre civilizaţie

Pentru că în zonă există foarte multe scandaluri, se sparg cutiile poştale, uşile de intrare în blocuri, se scrie pe pereţi ori se distrug alte bunuri (zona este una în care oamenii legii, poliţia locală, jandarmii, poliţiştii sunt chemaţi foarte des), locatarii se gândesc la diferite metode de a-i civiliza pe concitadini.

Aşa se face că într-un bloc au fost montate interfoane, iar cei cu restanţe nu au primit cartelă de acces. În consecinţă, uşile au fost distruse. La bloc vor fi montate camere de supraveghere, iar cei care distrug vor fi traşi la răspundere mai uşor, cred unii locatari. Unul dintre ei, care locuieşte la parterul unuia dintre blocuri, îşi suda uşa, care îi fusese spartă de vreun hoţ. Nu s-a furat nimic, însă a fost de ajuns că i-a distrus-o. Din fericire, omul şi-a recuperat banii de la o firmă de asigurări.

Nici pereţii blocurilor nu scapă fără vreo „mărturie” a trecătorilor. Aşa se face că, în multe locuri, sunt pomenite… mamele unor persoane cu care au ceva de împărţit cu cei care au scrijelit vopseaua de pe ziduri.

Fără cale de acces pentru pompieri

Locatarii unui alt bloc din zona UMT, tot de nefamilişti, au o altă problemă stringentă. Se spune că terenul ar aparţine fabricii UMT. Prin urmare, fără altă vorbărie, reprezentanţii firmei au montat în zonă stâlpişori prin care se interzice accesul autovehiculelor. Trebuie menţionat că nici pompierii, nici ambulanţa şi nici vreo altă maşină de intervenţie nu au acces.

Cei din clădire au încercat să afle adevărul despre situaţia creată. Nu i-a ajutat însă nimeni, cu toate că de la primărie li s-a spus că se va face o verificare. E drept, UMT-ul e puţin cam departe de zona centrală a oraşului, preferată de primar.

De asemenea, trebuie să amintim că în urmă cu câţiva ani, în acel bloc, un taximetrist a murit în locuinţa sa. Nu s-a putut sparge uşa, iar singura cale de acces a fost pe geam. Au intervenit pompierii cu o scară. Pe atunci, însă, nu erau stâlpişorii care blocau intrarea.

A mai rămas, totuşi, o intrare, însă în partea din faţă a blocului. Pentru aceasta, un autovehicul de intervenţie trebuie să urce pe o zonă verde, apoi pe trotuar, iar ulterior să „se înghesuie” pe o porţiune neamenajată (adică un sfert, beton; un sfert, asfalt mai vechi ce a fost cândva un trotuar; un sfert, burieni şi încă o porţiune de noroi… plus un stâlp). Ferească Dumnezeu să se întâmple vreo nenorocire!

Locatarii, pasibili de amendă pentru lenea altora

Terenurile din zonă sunt destule probleme, în sensul că nimeni nu le vrea, dar fiecare ar dori ceva în schimbul lor. Cel puţin aşa se spune la nivel „local”, din moment ce, oficial, nu se oferă nici o explicaţie. După ce reprezentanţii UMT-ului şi-au îngrădit zona şi le-au transmis locatarilor blocului că au la dispoziţie doar 80 de centimetri în jurul clădirii, nu s-au mai obosit să-şi cureţe terenul pe care îl deţin.

Inspectorii primăriei, spun oamenii, trec din an în Paşti pe acolo, doar-doar ar putea da vreo amendă. Desigur, nu pot fi somaţi să pună mâna pe mătură mai-marii fabricilor, ci locatarii care au rămas cu un bloc suspendat pe o insulă privată.

Gunoi cât vezi cu ochii

Deşeurile stau la toate colţurile din zona UMT. Unii spun că de vină sunt câţiva locatari care nu sunt prea gospodari. Alţii afirmă însă că sunt prea multe terenuri în zonă lăsate în paragină, unde se aruncă tot felul de gunoaie. Cert este că, pe la blocuri, s-au alcătuit echipe de curăţenie. Astfel, cu rândul, locatarii îşi îngrijesc zonele din preajmă. Nu pot face nimic însă în privinţa clădirii în care cândva funcţiona o sală de sport şi o grădiniţă, lăsate acum paragină, cu geamuri sparte, încăperi pline de resturi, de îngrijirea căreia nu-i mai pasă nici unei autorităţi. Acolo s-a dezvoltat un adevărat focar de infecţie.

Mirosuri în toată zona

Mirosul de cauciuc ars este de nedescris şi nu reprezintă, desigur, o noutate. Atât doar că nu ajunge până la primărie pentru a se lua măsurile care se impun. Degeaba se plâng oamenii. Ba chiar mai mult cu câţiva ani, pe vremea când primăria era condusă încă de Gheorghe Ciuhandu s-au făcut dezbateri pe seama „damfurilor” de la UMT. Fără rezultat, însă.

Iată că un nici actualul edil-şef, Nicolae Robu, nu poate rezolva această problemă. Nu doar mirosul îi deranjează pe oameni, ci şi de depunerile de funingine. „Eu am plasă la geamuri, aşa că nu îmi intră în casă. Dar îmi spun spun locatarii că au, dimineaţa, pervazul negru de la funingine”, afirmă administratoarea unor blocuri din zonă.

Mulţi se plâng şi de faptul că mirosul este foarte puternic mai ales pe timpul nopţii, iar dacă acum stau cu geamurile închise din cauza frigului, la vară le va fi mult mai greu.

Posibilităţi imense

Zona este una căutată de timişoreni de cum vine primăvara, însă oferta cam lasă de dorit. La fel de condamnabilă este şi (ne)implicarea primăriei în transformarea locului într-unul măcar asemănător cu malurile Begăi. Sute de oameni preferă să vină la un picnic într-o oază de verdeaţă, să viziteze Grădina Zoologică (singura din Timişoara cu preţuri mici, accesibile oricărei categorii de cetăţeni).

Din păcate, însă, nici magazinele nu prea mai sunt deschise în zonă. Dacă în urmă cu câţiva ani acolo erau mai multe buticuri, un aprozar, vreo două-trei birturi, în timp acestea s-au transformat în case de pariuri sau alte societăţi comerciale, iar ulterior au dispărut cu desăvârşire. Doar câteva birturi mai rezistă căci undeva trebuie să-şi înece amarul şi cei care au prins şi vremurile de glorie ale acestei zone.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

3 thoughts on “Zona UMT, uitată de timp şi de oameni (GALERIE FOTO)

  1. stimata redactie … cele trei blocuri nu inseamna toata zona UMT . De ce nu ati fotografiat zona din mai multe „parti”ca sa o prezentati in intregime ,sa se vada si celelalte blocuri ( foarte multe dintre ele frumos izolate si zugravite pe exterior si altele in curs pe banii nostrii ai proprietarilor ) . Dar cine face gunoiul din spatele blocurilor ??? ( ati intrebat administratorii cati proprietari de fapt locuiesc in aceste blocuri ??? in mare parte sunt chiriasi … ) Cum puteti spune ca primarul a uitat de zona .. cand : „sponsorul” principal al masinii lui de serviciu este vecin cu noi ( RETIM) , sa nu uitam de firma furnizoare de flori pentru oras ( Horticultura ) … etc …

  2. Acrst concern NAZIST, demumit si AUSCHWITZ, nu a avut si nici nu va avea vreo data cea mai mica emotie fata de mizeria care o emana de ani de zile adica, noxele si COV-urile ce provin din productia de cauciucuri de rahat!!! Acest concern nazist a functionat si 2 ani fara vreo autorizatie de mediu iar, dupa acesti doi ani in timpul campaniei electorale ale fostului presedinte Traian Basescu in Timis, reprezentantii concernului Nazist CONTINENTAL AUTOMOTIVE , au sponsorizat putin campania si imediat au si primit avizil de mediu desi, nu aveau nici o minima protectie in sensul inexistentei filtrelor necesare ptr filtrarea si neutralizarea noxelor!! Aceasta pe langa faptul ca, in Germania unde e sediul principal, productia de cauciucuri pe care o poate fabrica acea uzina, pe zi, este in jur de 40- 50 cauciucuri. La fabrica din Timisoara, nu exista, bineinteles nici o restrictie. Ba mai mult, s-a aprobat extinderea pron construorea inca a unor hale care lucreaza cu negru de fum si care nici astazi nu respecta normele minime de mediu existente in UE. Pai…..ce sa mai spunem…..autoritatole niciodata nu vor sa auda si se fac ca nu vad sutele de mii de reclamatii privind mirosul greu si noxele poluante…….asa ca…..acest concern nazist va mai sponsoriza mediul politic inca mult si bine si uite asa ……am incalecat pe-o sa si v-am spus-o………MAAAARE SCARBA! IMENSA SCARBA! Dar vor sa fie votati!! Sa-i votam ca prea merita!!!

  3. Ar putea sa mai trimita puscariasii sa mai faca curatenie …poate se plictisesc in celule..totusi ar trebui amendati cei care arunca gunoaiele la intamplare…comunitarii sa vina mai des prin cartier …putine amenajari din partea primariei n-ar strica…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *