Ziua Morţilor sau Luminaţia. Cum este marcat în Banat momentul în care ne amintim de cei trecuţi la cele veşnice

ziua mortilor 2

În Banat, dar şi în Transilvania, începutul de noiembrie marchează momentul în care ne amintim de cei trecuţi la cele veşnice. Potrivit calendarului romano-catolic, astăzi se celebrează Solemnitatea Tuturor Sfinţilor, iar mâine, Ziua Tuturor Morţilor, însă majoritatea ortodocşilor din partea de vest a ţării au preluat obiceiul de a merge la cimitir în prima zi a lui Brumar, pe care o numesc, popular, „a morţilor”, deşi ea nu figurează ca atare în rânduielile religioase ale cultului de care aparţin.

În Evul Mediu, pe 1 noiembrie, după Sfânta Liturghie dedicată Zilei tuturor Sfinţilor, oamenii îşi petreceau după-amiaza în cimitire rugându-se pentru sufletele răposaţilor. De acolo provine obiceiul de a merge în întâia zi de Brumar pe la morminte, cu flori şi jerbe, de a aprinde lumânări şi a înălţa rugi pentru sufletele dragilor dispăruţi. Cu acelaşi prilej, în biserici se săvârşeşte slujba de seară în memoria celor trecuţi în veşnicie.

În 2 noiembrie, preoţii catolici au dreptul să oficieze trei liturghii, una pentru propriii răposaţi, una pentru cei care au murit în cele două războaie mondiale şi una pentru sufletele credincioşilor care au aparţinut de parohia respectivă.

O tradiţie instituită de zeci de ani şi pe meleaguri bănăţene atât în rândul celor de confesiune catolică, precum şi printre ortodocşi, cere ca, în ultima săptămână din octombrie, oamenii să cureţe şi să împodobească locurile de veci ale dragilor răposaţi.

În această perioadă, pieţele oraşului devin arhiaglomerate, oferta de flori – tufănele şi crizanteme – se diversifică, se vând coroane, jerbe, ferigi, candele, buchete de imortele sau cununiţe artificiale. În cimitirele Timişoarei se smulg buruienile, se mătură, se spală crucile, se strâng gunoaiele şi frunzele uscate şi se aruncă în locuri special amenajate.

Pe mormintele curăţate se pun lumânări şi flori, iar lumea, indiferent de confesiune, se roagă pentru odihna sufletelor celor dispăruţi. Nu puţini se reculeg astăzi la locurile de îngropăciune ale familiei, rudelor sau prietenilor, onorând Ziua Morţilor, un moment fixat ca atare în memoria colectivă, dar şi cel din urmă prilej de primenire a mormintelor înainte de venirea iernii.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Ziua Morţilor sau Luminaţia. Cum este marcat în Banat momentul în care ne amintim de cei trecuţi la cele veşnice

Lasă un răspuns