Zile libere și bani pentru părinți, dacă se închid școlile

clasa 2

Părinții vor primi zile libere pentru supravegherea copiilor, în cazul în care școlile vor fi închise din cauza epidemiei de coronavirus. Ordonanța de urgență a fost adoptată de Guvern și urmează să fie publicată în Monitorul Oficial.

Documentul prevede că unul dintre părinţii copilului care nu mai poate merge la şcoală din cauza suspendării cursurilor va primi zile libere plătite, în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare, informează Mediafax.

OUG prevede acordarea indemnizaţiei aferente zilelor libere plătite acelor părinţi care îndeplinesc următoarele condiţii:
– au copii cu vârsta de până la 12 ani sau au copii cu dizabilităţi cu vârsta de până la 26 de ani, înscrişi în cadrul unei unităţi de învăţământ sau de educaţie antepreşcolară;
– celălalt părinte nu beneficiază, la rândul său, de zile libere.

Totuşi, zilele libere plătite nu vor putea fi acordate dacă unul dintre părinţi se află într-una dintre următoarele situaţii:
– este în concediu de creştere a copilului;
– este asistentul personal al unuia dintre copiii aflaţi în întreţinere (în cazul copiilor cu dizabilităţi);
– este în concediu de odihnă/concediu fără plată;
– are raportul de muncă suspendat pentru întreruperea temporară a activităţii angajatorului;
– nu realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură.

Pentru a obține zilele libere unul dintre părinți trebuie să depună o cerere la angajator, iar părintele care continuă să lucreze trebuie să semneze o declarație pe proprie răspundere, pentru a dovedi că nu a solicitat la locul său de muncă zile libere pentru supravegherea copilului din cauza suspendării cursurilor.

Şi părinţii din familii monoparentale vor avea dreptul să ia aceste zile libere.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *