Zile libere în noiembrie. Cine se va bucura de ele

Având în vedere că anul acesta, zilele de 30 noiembrie (Sfântul Andrei) și 1 decembrie (Ziua Națională a României), declarate zile libere și figurând ca atare în Codul Muncii, pică în weekend, de ele vor beneficia doar puțini români. Este vorba de românii care, în mo normal, lucrează în weekend și care ar fi lucrat în weekend-ul 30 noiembrie-1 decembrie. Dacă angajatorii nu le vor acorda zile libere angajaților menționați mai sus, ei vor risca amenzi între 5.000 și 10.000 de lei.

Însă chiar și în privința celor din urmă, s-ar putea ca unii din ei să nu beneficieze acele zile libere. E vorba, mai exact, de salariații care lucrează în acele zile în:

– unități sanitare;
– unități de alimentație publică;
– locuri în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producție sau specificului activității.

În cazul acestor angajați:

– li se va asigura compensarea cu timp liber corespunzător sau
– dacă, din motive justificate, nu li se vor acorda zile libere care să compenseze zilele lucrate, se va acorda un spor la salariu (pentru zilele de sărbătoare lucrate) ce nu va putea fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru, conform Codului muncii.

Și angajatorii care nu vor acorda compensațiile pentru munca prestată în zilele libere vor risca amendă între 5.000 și 10.000 de lei.

dcbusiness


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns