Zeci de tineri bulgari au primit Sacramentul Mirului (foto)

mir bulgari

La Biserica Notre Dame din Timişoara, 40 de tineri catolici, fete și băieți aparținând comunității bulgare timișene, au primit, duminică, Sacramentul Mirului, în prezenţa  părinţilor, a bunicilor şi a naşilor lor de botez. Lăcașul de cult a fost arhiplin cu prilejul serviciului religios oficiat de E.S. József Csaba Pál, episcop romano-catolic de Timișoara, aflat în fruntea unei delegații de clerici.

Îmbrăcați în straiele tradiționale cu cămăși albastre, bogat împodobite, moștenite de la părinții lor, tinerii bulgari au trăit cu emoție acest moment unic în viața lor de creștini aparținând Bisericii Apusene, conștienți de însemnătatea acestui sacrament ce are ca scop unirea mai strânsă a celui miruit cu Biserica, cu originile ei apostolice şi cu misiunea de a-l mărturisi pe Cristos.

romano catolici

„Mirul poate fi administrat oricărui botezat ajuns la vârsta priceperii, care doreşte să-l primească pe Duhul Sfânt şi darurile sale; celui care vrea să fie un membru matur al comunităţii creştine; celui ce doreşte să se angajeze pentru misiunea lui Cristos. Pentru a primi Mirul este necesară starea de har sfinţitor, adică fără păcat de moarte, recurgându-se astfel la sacramentul Pocăinţei, precum şi o cateheză a creştinului făcută de către persoane abilitate: preotul, catehetul, profesorul de religie. Pentru Mir, ca şi pentru Botez, candidaţii vor avea un martor, care poate fi un naş sau o naşă. Martorii de la Botez pot fi totodată şi martori de Mir, dar martorul de la Mir este unul singur: pentru băieţi un bărbat, pentru fete o femeie”, explică site-ul credinta-catolica.ro.

La finalul slujbei, Monseniorul Gjuka Augustinov, paroh al bisericii catolice din Mehala, s-a adresat enoriaşilor bulgari îndemnându-i să păstreze pe mai departe ceea ce i-a făcut să rămână, încă de la venirea pe meleagurile bănăţene, o comunitate închegată: limba strămoşeacă, portul, tradiţiile, dar mai cu seamă credinţa.

biserica notre dame

În cuvântul său,  E.S. József Csaba Pál i-a asigurat pe cei prezenţi că, deşi „risipiţi prin sate”, potrivit antevorbitorului său, bulgarii timişeni vor avea mereu în urbea de pe Bega o casă a lor,  Biserica Notre Dame, care va deveni lăcaşul de cult al acelora ce aparţin acestei comunităţi etnice.

La final, el l-a prezentat asistenţei pe tânărul Piri Radulov, originar din Breştea, care va fi hirotonit diacon sâmbăta viitoare, la Basilica Sfânta Maria Radna.

Mai multe imagini de la evenimentul care a marcat Sacramentul Mirului, în ediţia tipărită a ziarului „Renaşterea bănăţeană” de luni, 1 iulie.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *