Zeci de timişoreni disperaţi au ajuns la „Infecțioase”

muscatura capusa

Zeci de persoane au ajuns în această lună la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie ”Victor Babeș” Timișoara, disperate că se pot îmbolnăvi grav după ce au ieșit la picnic sau doar au făcut o plimbare în parc sau pe stradă.

Spațiile verzi, în mare parte neîntreținute, sunt un mediu propice pentru dezvoltarea căpușelor, medicii recomandând autorităților locale deparazitarea acestora pentru prevenirea îmbolnăvirilor.

”De la începutul lui mai și până în prezent am avut 50 de pacienți. S-au prezentat la noi pentru profilaxie deoarece căpușa poate fi parazitată de Borrelia, care dă boala Lyme. Această afecțiune nu are simptome foarte clare, iar diagnosticul e dificil de pus, mai ales că unele analize nu se efectuează decât în străinătate. Manifestările încep cu o erupție pe tegument. Dacă determinarea este cardiacă, dă miocardite, iar dacă e neurologică, provoacă dureri pe nervii periferici și parestezii, iar dacă este articulară, dă artrite”, a declarat medicul Virgil Musta, purtător de cuvânt al unității sanitare.

Potrivit acestuia, dacă insecta nu este îndepărtată în primele 24 de ore de la înțepătură, pacienții urmează un tratament profilactic pe o perioadă de trei zile cu antibiotic.

Mușcătura de căpușă este nedureroasă, însă odată ce aceasta se inserează în piele, apar simptome de slăbiciune fizică, musculară, iar în cazuri rare chiar paralizie, simptome care dispar imediat ce căpușa este înlăturată.

Medicii recomandă examinarea cu atenție a întregului corp, în special zona inghinală, pentru a urmări primul semn al înțepăturii și anume pata înroșită și întărită de pe piele.

De asemenea, specialiștii recomandă purtarea de pantaloni lungi și îmbrăcăminte de culoare deschisă, pentru a vedea insecta, încălțăminte fără decupaje și evitarea contactului cu animalele.

Căpușele se îndepărtează de către chirurgi la serviciile de urgență, iar profilaxia unor eventuale îmbolnăviri este realizată de medicii infecționiști.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Zeci de timişoreni disperaţi au ajuns la „Infecțioase”

  1. Ce e bine de stiut, cu toate ca nu scrie in articolasul de mai sus: Pe langa borrelia mai exista varianta, mai raspandita, de imbolnavire de meningo-encefalita, simptomele sunt ca la o raceala, exista insa un vaccin contra acesteia. Ideal ar fi, daca autoritatile sanitare ar edita o brosura (poate exista, nu stiu) spre avertizarea populatiei, mie mi se-m pare ca problema capuselor nu se ia in serios. Borrelia, de exemplu, poate sa apara dupa ani si ani de zile, cand omul deja a uitat ca l-a muscat candva o capusa, si medicii nu stiu dupa ce boala sa caute. Eu cunosc cazurí de deces, tocmai pe motivul ca pacientul a fost muscat de o capusa si ani de zile n-a simtit nimic, pana cand intr-o buna zi a izbucnit boala. In lunile de vara este absolut necesar sa ne ferim, si pe noi, dar mai ales pe copii care se joaca pe afara…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *