Zeci de timișoreni dintr-un bloc-turn sunt ținuți prizonieri în praf și mizerie, fără lumină, înconjurați de mucegai și excremente! Foto/Video

bloc fata frontpage

O parte dintre locatarii blocului-turn de pe Calea Șagului 31-33 din Timișoara, mai precis 44 de familii, trăiesc de trei ani un coșmar: schele îmbâcsite de praf și de mizerie în fața ferestrelor, obturate la rândul lor de plasele de protecție aferente, care îi obligă pe oameni să folosească mai mult lumina artificială decât cea naturală, mucegai, excremente de porumbei pe pervazuri și la fiecare etaj al curții interioare! geam

Toate acestea au început în vara lui 2015, odată cu demararea operațiunii de reabilitare termică a blocului și continuă și astăzi, iar oamenii au ajuns, realmente, în pragul depresiei.

Un articol peren

În articolul intitulat „Bătaia de joc pe bani europeni continuă la Timișoara”, publicat în data de 26 octombrie 2015, am prezentat situația de la acea oră, însă atunci nu ne-a trecut nici o clipă prin cap că acel text va rămâne valabil și peste trei ani!

Iată ce scriam în 26 octombrie 2015: „Un alt bloc-turn cuprins în mega-proiectul de reabilitare derulat de municipalitate, cel cu numerele 31-33, aflat peste drum de supermarketul Profi, este încremenit și astăzi în aceeași stare în care se afla la jumătatea lunii iulie!

 

Cam în jurul datei de 15 iulie, firma care a câștigat licitația pentru reabilitarea termică a blocului respectiv, contra sumei de 880.000 de lei fără TVA, SC ILA Vorhaben SRL, s-a apucat de treabă și, vreme de o săptămână, conform spuselor unuia dintre locatari, domnul Adrian Alionescu, lucrurile au mers chiar foarte bine, ritmul în care se desfășurau operațiunile fiind unul mai mult decât mulțumitor.

Doar că, așa cum ne avertizează și una dintre legile lui Murphy, orice lucru care începe bine se sfârșește prost, iar asta s-a tradus, în cazul blocului din Calea Șagului, prin stoparea lucrărilor într-o fază incipientă, adică după decopertarea unei jumătăți din fațada imobilului.

În momentul în care au constatat existența unor probleme la structura de rezistență a blocului, adică după doar câteva zile de la începerea operațiunii, cei de la firma executantă s-au oprit și au anunțat primăria, care urma să găsească o soluție pentru continuarea lucrărilor.

Mai departe lucrurile au devenit confuze pe relația executant – municipalitate, cert este doar că nimeni n-a mai mișcat până astăzi un ac, schelele au fost părăsite de muncitori undeva în jurul datei de 20-25 iulie și totul a rămas în aer.

Proprietarii apartamentelor din blocul cu pricina au cerut, prin reprezentanții lor, lămuriri la primărie, însă, previzibil, aceștia s-au întors acasă așa cum s-au dus…

Și uite-așa, după ce au stat o vară întreagă cu ferestrele obturate degeaba de plasa sintetică de protecție, locatarii respectivi se văd nevoiți să suporte același disconfort (lumina naturală pătrunde cu greutate în apartamente) și în pragul iernii, fără ca nimeni din primărie să catadicsească să-i anunțe ce se întâmplă cu blocul lor”.

Au trecut, așadar, trei ani, dar pe Calea Șagului 31-33, 44 de familii nu s-au trezit încă din coșmar!

Memoriu către Iapă

Ca atare, un alt proprietar din blocul respectiv, doamna Violetta Ilin, și-a luat inima în dinți și ne-a căutat la redacție, în speranța că mediatizarea situației imposibile în care se află dumneaei și vecinii săi ar putea mișca lucrurile la nivelul Primăriei Municipiului Timișoara (PMT).

 

Doamna Ilin ne-a pus la dispoziție fotografii și filmulețe, aceleași pe care, la sfârșitul lunii mai, le-a trimis pe mail și city-managerului Robert Kristof. Doar că tânărul funcționar s-a debarasat grațios de problemă, trimițând-o pe timișoreancă să bată la alte uși din primărie.

Astfel, doamna Ilin l-a contactat pe Cătălin Iapă, consilierul personal al primarului, căruia i-a trimis un memoriu cu următorul conținut: “Mă numesc Ilin Violetta, proprietar al apartamentului 4, Calea Șagului nr. 31. Doresc să fac o sesizare referitoare la lucrarea de anvelopare a blocului din fonduri europene.

Lucrarea a demarat în iulie 2015 pe tronsonul dinspre Profi, schelele au fost montate fără a avea autorizație de construire. După aproximativ două săptămâni s-a efectuat decaparea cărămizii aparente cu mașini electrice de tip picamer ciocan demolator, lucrarea fiind sistată pe motiv că sunt vicii datorate constructorului. schele 1

După câteva luni s-a reluat lucrarea, în același mod, începând de la etajul 6 până la parter. Această lucrare nu a fost supravegheată de nici un reprezentant al primăriei. Etajele 7 și 8 au rămas în repaus, lucrarea fiind efectuată de o altă firmă, unde decaparea cărămizii s-a efectuat cu altfel de mijloace, de putere mai mică. Lucrările au stagnat timp de doi ani.

În noiembrie 2017, s-a montat folie de protecție peste plasa exterioară, la parter au pus bucăți de placaj și un tub de evacuare montat în partea dinspre Profi. Noi avem centralele termice montate pe peretele de la bucătării dinspre artera principală, unde kitul de evacuare gaze este plin de mortar și polistiren.

Este afectată funcționalitatea centralei și în acest moment, dar mai ales în timpul iernii, având în vedere că folia de plastic aplicată peste plasa de protecție a stopat asigurarea aerului necesar arderii și evacuarea totală a gazelor în atmosferă. Vă întreb: cine suportă costurile înlocuirii acestui kit de evacuare care costă 320 lei? locatariVioletta Ilin (prima din stânga) și Vasile Gurzău (așezat pe bancă) au făcut publică revolta celor 44 de familii

În perioada ianuarie-februarie 2018 s-a reînceput lucrarea la temperaturi sub zero grade, s-a aplicat mortar și plasa de fier, constituția materialului fiind prea subțire. O bună parte din material a curs pe pereți până la parter.

Executantul lucrării a încărcat excesul de mortar pentru a nu se constata risipa de material. Țin să vă precizez că locuim în condiții insalubre, nu beneficiem de lumină naturală, folosim doar lumina artificială.

Suntem înconjurați de schele, plasă de protecție îmbâcsită de praf, plus că avem porumbei care se plimbă în voie pe schelă, pui de porumbei morți care sunt focar de infecție. gunoi 1 1

La intrarea în bloc este un tunel devenit WC public pentru boschetarii din zonă. Conform Ordinului ministrului sănătății 119/2014 pentru aprobarea normelor de igienă și sănătate publică privind mediul de viață al populației, la capitolul I, art. 3, se precizează că amplasarea clădirilor destinate locuințelor trebuie să asigure însorirea acestora pe o durată de minimum o oră și jumătate la solstițiul de iarnă.

Am informații că a fost un litigiu între executant și municipalitate, litigiul fiind finalizat. Executantul actual urmează să finalizeze lucrarea pe tronsonul dintre Piața Doina (nu cunoaștem motivele pentru care lucrarea a stagnat), iar pe tronsonul cu vicii create de executant se va licita o altă firmă. Vă rog să îmi precizați data aproximativă când se va efectua licitația unei alte firme care execută lucrări de consolidare.

Solicit număr de înregistrare pentru această cerere. Vă rog să îmi oferiți un feed-back constructiv la această solicitare”.

Banii s-au aprobat, coșmarul nu s-a încheiat

Până la furnizarea de către Cătălin Iapă a unui răspuns competent, cunoscând „rapiditatea” și „deschiderea” cu care comunică primăria pe subiecte sensibile, am încercat să aflăm de pe internet câteva detalii despre cazul blocului-turn de pe Calea Șagului 31-33. Am descoperit, astfel, pe site-ul Primăriei Timișoara, „Hotărârea Consiliului Local 145/31.10.2016 privind includerea în Anexa 1a/1 din Programul de Dezvoltare pe anul 2016, a unei poziţii noi – <Reabilitare termică imobil Calea Şagului, nr.31-33> precum şi a sumei aferente acesteia, în cuantum de 1.032,63 mii lei (1.032.000 lei – n.r.), la cap. 70.02.03.01- Dezvoltarea sistemului de locuinţe – subcap. A) – Lucrări în continuare, necesară finalizării obiectivului de investiţii <Reabilitare termică imobil Calea Şagului, nr. 31-33>”.

În referatul care stă la baza hotărârii scrie, printre altele, următoarele: „Pe parcursul execuției lucrărilor, la Proiectul nr. 1.2 – Reabilitare termică imobil Calea Șagului, nr.31-33, odată cu îndepărtarea placajului din cărămidă aparentă pe fațadele blocului, s-au dislocat porțiuni din beton, armăturile sunt aparente, iar pentru reparațíile fațadei este necesară o perioadă suplimentară de execuție. Având în vedere cele prezentate mai sus, facem mențiunea că finalizarea lucrărilor de intervenții la Proiectul nr. 1.2 – Reabilitare termică imobil Calea Șagului, nr.31-33, nu a fost posibilă până la data de 30.06.2016”.

Așadar, în octombrie 2016, Consiliul Local Timișoara a aprobat alocarea unui milion de lei pentru rezolvarea problemelor descoperite la fațada blocului respectiv în timpul operațiunii de reabilitare termică. Atunci de ce, în iunie 2018, problema n-a fost încă rezolvată?!

Victime în războiul altora

Pe de altă parte, între Primăria Timișoara și executantul lucrării, ILA Vorhaben, a existat un litigiu judiciar, cu municipalitatea în rolul reclamantului și cu firma în cel al pârâtului, procesul fiind câștigat, finalmente, în această primăvară, de societatea comercială, după ce, în prima instanță, primăria avusese câștig de cauză.

Doar că războaiele dintre primărie și firma X sau Y nu-i interesează pe oamenii din blocul ăla, ei ajungând, din beneficiari ai mărețului program de reabilitare termică derulat de primărie, victime colaterale.

Și, ceea ce îi supără cel mai mult pe locatari, nimeni din primărie nu pare interesat de rezolvarea problemei, fiecare angajat aruncând pisica în curtea altui coleg din instituția numărul unu a orașului.

Ursul Vorhaben, păcălit de vulpea PMT?

Tratați cu maximă indiferență de angajații primăriei, oamenii au început să spună lucrurilor pe nume, așa cum a făcut-o chiar președintele asociației de proprietari, domnul Vasile Gurzău: „De când a început lucrarea, de trei ani, m-am dus tot o dată la două-trei zile la primărie, să întreb care este situația.

De fiecare dată mi s-a spus că primăria știe tot ce e aici, că a fost filmat din avion acoperișul și se știe în ce stare e blocul. În momentul în care s-a dat jos cărămida, m-am dus la primărie și mi s-a spus <Cu ce drept au dat jos cărămida, că n-au nici măcar proces-verbal de amplasament?!>.

Deci nu aveau autorizație de amplasament ca să pună schela aici (…) Domnul Nină, când a venit, a întrebat cine este președintele blocului, m-am întâlnit cu el în parcare. Mi-a spus să merg cu el să îi arăt terasa, nu terasele, el nici n-a știut că sunt două terase!

M-am dus cu el sus, s-a uitat și a zis <Păi aici este foarte mult de lucru…>. A văzut partea interioară a curții, a întrebat ce-i aia, i-am spus că e curtea interioară, la care el mă întreabă cum va băga schela acolo… <Și partea cealaltă a cui e?> Păi e de la scara cealaltă, îi zic. <Păi ce, aici aveți două terase?!>. Dacă ei au știut ce lucrare au luat, atunci cum de n-au știut că există două terase aici și ce au de lucru?! Pe urmă am coborât și mi-a spus franc că el nu vine să facă o asemenea lucrare, că pe el îl caută firme și cetățeni cu valize de bani, nu să vină să se chinuie să facă o lucrare ca asta, la care el a fost păcălit de primărie. <Păi ce crezi dumneata, că eu sunt prost să fac lucrarea asta la banii pe care mi i-a dat primăria la licitație?>. Asta mi-a spus domnul Nină. gainat

Eu nu știu cu cât s-a licitat, că eram în spital, dar au fost administratoarea și vicepreședintele blocului acolo și mi-au spus prin telefon că licitația s-a făcut pe sub masă și că firma cu care facem noi lucrarea este firma de casă a primăriei, ILA Vorhaben. De-acolo a început calvarul… Ori de câte ori m-am dus la primărie, mi s-a spus <Aveți răbdare, că se va face…>.

Sunt trei ani de când tot se face și nu se face nimic! (…) Nu se mai lucrează de dinainte cu două săptămâni de Paști. Aici nu ILA Vorhaben a lucrat, aici firma asta a venit doar să finiseze, a dat vopseaua decorativă de pe fațada de la stradă. Aici a lucrat o firmă din Recaș, la care ILA Vorhaben a subcontractat lucrarea (…) Primăria și în momentul de față are bani de plătit, unul spune 186.000 lei, altul spune 130.000, deci nu știe nimeni care e adevărul”.

Realitatea nu e pe Facebook, e pe stradă!

O altă locatară prezentă la discuție a avut o răbufnire la adresa primarului Nicolae Robu, mai precis vizavi de stilul în care acesta înțelege să comunice cu cetățenii orașului pe care-l conduce, nu prin audiențe la sediul instituției, ci exclusiv prin Facebook, platformă mult mai comodă de dialog, acolo unde îți poți permite să ignori întrebările pertinente ale interlocutorilor sau chiar să le ștergi, preferând mereu mingile ridicate la fileu: „Ar trebui ca primarul să vină și în Calea Șagului, să nu poată să iasă seara din cauza țânțarilor, a boschetarilor și a mizeriei, fără coșuri de gunoi, fără poliție, fără nimic…

Fiica mea a încercat să comunice cu domnul primar pe Facebook, dar n-a primit nici un răspuns. O doamnă chiar i-a spus că îi așteaptă comentariul. Deci numai laudele sunt primite…”.

Primarul Nicolae Robu este invitat, așadar, în mijlocul oamenilor reali, nu virtuali, locatarii de pe Calea Șagului 31-33 îl așteaptă cu brațele deschise…


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

3 thoughts on “Zeci de timișoreni dintr-un bloc-turn sunt ținuți prizonieri în praf și mizerie, fără lumină, înconjurați de mucegai și excremente! Foto/Video

  1. Nu am înțeles niciodată de ce nu este gata lucrarea, trec relativ des prin zonă și am văzut blocul, e de mult așa. Dar dacă s-au implicat firmele de casă ale primăriei, treabă este clară. Glorie primarului, care face fântână cântătoare și merge cu vaporașul la ea, i se rupe lui de problemele reale ale oamenilor. Le doresc nervi tari locatarilor.

  2. Imi pare rău pt.cetateni.

    Altfel nu am înțeles niciodată de ce se cer 70 mii pe 3 cam.in imobile care ar cam trebui…..casate.
    Exista si oameni care iau credite pe 30 ani în astfel de… realizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *