Zeci de timișeni, victime ale căpușelor

Arad: Sezonul căpuşelor a început cu cel puţin o lună mai devreme, din cauza căldurii

Căpușele au marcat în primele cinci zile ale aceste luni, în județul Timiș, un record în ceea ce privește numărul victimelor.

Nu mai puțin de 48 de oameni au fost mușcați de insecte, în condițiile în care, pe parcursul lunii mai a anului trecut, cifra totală a pacienților s-a situat sub 70.

Acest lucru a fost favorizat și de vremea bună care i-a scos pe timișoreni din case în minivacanța de 1 Mai. ”În data de 2 mai (prima zi de muncă de după cele patru libere – n.r.), au fost înregistrate cele mai multe cazuri, respectiv 16.

CITEȘTE ȘI: Imagini dezgustătoare: Un angajat al unui restaurant din vestul ţării urinează în mijlocul localului

Persoanele s-au prezentat în unitatea noastră pentru tratamentul profilactic, după ce anterior insecta a fost îndepărtată fie de către aceștia, fie la serviciul de chirurgie”, a precizat medicul Virgil Musta, purtător de cuvânt al Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie ”Victor Babeș” Timișoara.

Potrivit acestuia, dacă a fost îndepărtată căpușa în primele 24 de ore, pacienții pot sta liniștiți pentru că Borellia (bacteria care produce boala Lyme) nu trece în organism într-un timp atât de scurt. În celelalte cazuri, medicii recomandă o terapie profilactică de trei zile.

Dacă la nivelul înțepăturii apare o erupție care, ulterior, se extinde la nivelul întregului corp, pacienții trebuie să se prezinte de urgență la spital pentru a beneficia de tratament.

Peste 95 la sută dintre cazurile de boală Lyme sunt tratabile, iar cinci la sută se cronicizează dând artrite, miocardite sau neuroborelioză.

În contextul în care apar tot mai multe cazuri de înțepături, specialiștii solicită populației să acorde o atenție mărită atunci când frecventează zone verzi, chiar și îngrijite, păşuni, fâneţe, păduri, parcuri și zone unde sunt prin preajmă animale: câini, pisici sau la grădina zoologică.

Din luna aprilie până în septembrie, se manifestă focarele de boli asociate muşcăturii de căpușă.

Ca măsuri de protecție, medicii recomandă purtarea de pantaloni lungi, îmbrăcăminte de culoare deschisă pentru a vedea insecta, încălțăminte fără decupaje și evitarea contactului cu animalele.

Mai pot fi folosite și substanțele ce se aplică pe piele, prin pulverizare (spray) sau unguente, care prin mirosul lor îndepărtează insectele, inclusiv capușele.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *