Zeci de școli din Timiș nu au autorizație de funcționare de la pompieri

pompieri 2

A mai rămas puțină vreme până la începerea anului școlar, dar în județul Timiș mai există incă zeci de școli care nu au autorizație de funcționare din partea pompierilor.

Printre pricipalele nereguli constatate de reprezentanții Inspectoratului Pentru Situații de Urgență (ISU) se numără schimbarea destinațiilor spațiilor din aceste școli sau grădinițe, căi de evacuare blocate, improvizații la instalațiile electrice sau hidranți defecți. Din totalul de 221 de școli din județ, 85 de clădiri nu au actele in regulă din punct de vedere al prevenirii si stingerii incendiilor.

CITEȘTE ȘI: Londra renunță la planul de a anula libertatea de circulație pentru cetățenii UE imediat după Brexit

Numărul este mai mic decât în anii trecuți, când erau 97 de clădiri fără autorizație, spun reprezentanții ISU Timiș, care au dus o campanie susținută pentru a verifica, discuta și acorda consultanță tehnică de specialitate celor responsabili pentru obținerea actelor necesare intrării în legalitate. În urma contoalelor făcute, trei unități de învățământ s-au ales cu amenzi, în valoare totală de 17.000 de lei.

Școli cu probleme nu sunt doar la sate, ci chiar și în Timișoara. Aici 6 unități de învățământ au aviz în vederea primirii autorizației, iar alte 13 nici macar nu au efectuat demersurile necesare. Interesant este faptul ca de autorizare au nevoie doar clădirile construite după 1998, an în care a fost dat primul act normativ în domeniu.

Cu toate acestea, Liceul „C.D.Loga” nu are toate actele în regulă, fiind în faza încheierii contractului pentru obținerea avizului necesar autorizării. Asta deoarecere, odată cu lucrările de renovare din 2016, au fost efectuate modificări constructive.

Alte școli din Timișoara cu probleme sunt Liceul „Bela Bartok”, Liceul Waldorf, Liceul Lenau, Liceul  Shakespeare, Școala nr. 5 sau Școala nr. 30.

Reprezentantii ISU Banat spun că pericolul izbucnirii și extinderii unui incendiu în școli, chiar și în cele fără autorizație de la ei, ar fi destul de mic.  Majoritatea clădirilor unităților de învățământ sunt din cărămidă sau beton, sunt dotate cu exctinctoare sau hidranti și au căi de evacuare funcționale.

Pompierii le recomandă tuturor directorilor școlilor care nu au încă autorizație de funcționare din partea ISU Timiș să facă demersurile necesare intrării în legalitate. Totodată, le sugereaza acestora ca ar fi bine ca, la intrarea în școli, să fie afișat un anunț din care părintii să afle că școala nu are autorizație. Astfel de anunțuri sunt obligatorii pentru clădirile publice, dar nu și pentru unitățile de învațământ sau spitale.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Zeci de școli din Timiș nu au autorizație de funcționare de la pompieri

  1. Fie inchid scolile care nu au conditiile de autorizare fie revizuiesc reglementarile legate de conditiile de autorizare. Nu swe poate permite functionarea fara autorizatie. Am impresia ca acestereglementari au fost mereu imbunatatite ( devenind abuzive) avand in vedere interesele unor pensionari de varsta frageda. Nu imi amintesc de vreun incendiu la scolile mai vechi ( 40-70 ani). Ar trebui sa implementeze in scoli cunoasterea codurilor de alarmare inclusiv sisteme alternative care existau si inainte( miercurea sirenelor= pe cati am intrebat nimeni nu stia codurile de alarmare) si sistemele RO Alert.

  2. Directorii ce au facut pana acum ? An de an aceeasi problema . Cumnata lui Grindeanu ce face ? De ce nu verifica prin inspectorii din structura indeplinirea conditiilor de autorizare ? O clica si in invatamant . Activitatea directorilor trebuie monitorizata si limitata sa nu se eternizeze pe post ! ! ! Directorii sunt colectori de bani. ONG-isti , Paznici platiti din banii parintilor !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *