Zeci de mii de timișeni sunt condamnați la una dintre cele mai grave maladii posibile! De cele mai multe ori, speranța de viață se măsoară în săptămâni sau luni

radiografie plamani

Zeci de mii de timișeni sunt condamnați la una dintre cele mai grave maladii posibile. Boala este diagnosticată de cele mai multe ori în momentul în care speranța de viață se măsoară în săptămâni sau luni. Tratamentele-țintă nu sunt posibile pentru că inovația în ceea ce privește factorul distructiv a luat-o înaintea cercetărilor medicale.

Aproape jumătate dintre timișeni se află la risc, iar zilnic, în medie, pentru 19 persoane viitorul se rezumă la ziua de mâine. Conform statisticilor, la fiecare 16 minute un om moare de teribila maladie, care anual provoacă circa 33.000 de decese în țara noastră.

dorin vancea

”În anii `70 s-a făcut standardizarea în ceea ce privește cancerul bronhopulmonar. Dintre cele două tipuri, adenocarcinoamele prevalau. În ultimii ani, profilul s-a inversat, fiind înregistrate mai multe cazuri de carcinoame epidermoide. Cauza o reprezintă modificarea filtrului la țigări și apariția produselor <<slim>>”, a precizat Dorin Vancea, medic-șef al Clinicii de Pneumologie I din cadrul Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie ”Victor Babeș” Timișoara.

În ultimii 20 de ani, în SUA, Europa Occidentală şi Japonia, cel mai frecvent tip histologic este adenocarcinomul, care presupune intervenția unor factori de risc diferiți de fumatul activ, în timp ce în România, pe locul întâi se situează carcinomul epidermoid.

O ironie amară

Persoanele care aleg să fumeze țigări slabe, așa-numitele ”light”, se înșală crezând că se expun la riscuri mai mici în ceea ce privește starea de sănătate. O strategie asemănătoare de marketing a fost utilizată și în ceea ce privește produsele ”slim”.

Citeşte şi: Toate produsele CANCERIGENE descoperite de cercetători. Iată LISTA

Și țigările cu arome sunt ”înșelătoare” pentru că dacă gustul și mirosul nu este la fel de pregnant ca la cele clasice, nu înseamnă că acestea sunt mai ”sănătoase”. Medicii atenționează că oamenii ajung însă fie să fumeze mai mult pentru a-și atinge doza de nicotină cu care s-au obișnuit, fie inhalează fumul mai profund. În plus, cantitatea de gudron și de alte produse nocive este la fel ca și în țigările obișnuite.

Citeşte şi: CRIMĂ ÎNFIORĂTOARE! O tânără și-a mușcat și lovit cu cuțitul soacra până când victima a murit

De asemenea, țigările ”ușoare” au în filtru găuri mai frecvente prin care iese fumul, comparativ cu cele normale. Rezultatele sunt dezastruoase – numărul de țigări este mai mare, iar cancerul pulmonar se instalează mult mai rapid.

În 2013, Uniunea Europeană a propus scoaterea de la comercializare a țigărilor ”slim” întrucât consumatorii sunt înşelaţi, crezând că acestea sunt mai puţin nocive pentru organism din cauza dimensiunilor reduse. Reprezentanții României și ai altor state s-au opus atunci, decizându-se în final ca aceste produse să fie vândute în pachete de mărime obișnuită. De asemnea, conform unei directive a UE, statele membre trebuie să interzică, până în 2020, comercializarea țigărilor mentolate și a celor cu arome.

Rămași pe dinafară

Peste două treimi dintre cazurile de cancer localizate la nivel pulmonar, cel mai frecvent tip al acestei maladii, sunt diagnosticate în stadii avansate. De aceea și rata de supraviețuire pentru pacienții cu aceste forme de neoplasm, având în vedere soluțiile terapeutice limitate în acest context, este printre cele mai reduse.

Citeşte şi: Angajată a unui supermarket, HĂRŢUITĂ SEXUAL de un fost coleg. Şi-a dat pantalonii jos în faţa ei, pe stradă!

Progresele din domeniul oncologiei au o contribuție importantă și din punct de vedere al diagnosticării precoce, prin prisma identificării unor mutații genetice specifice.

”Marile inovații au fost făcute în ceea ce privește adenocarcinoamele, care sunt tratate eficient cu terapie-țintă și care pot prelungi viața cu zece ani. La fumători însă, terapiile noi nu dau rezultate”, spune medicul Dorin Vancea.

Peste jumătate dintre tabagiști sunt depistați cu boală metastazică, iar speranța de supraviețuire este practic nulă. Doar 15 procente dintre pacienți sunt diagnosticați cu stadii localizate și pot spera la încă un cincinal de viață.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *