Zeci de mii de pacienți, în pericol iminent

Scumpire record a medicamentelor în ultimii 12 ani. Medicamentele ieftine produse în România ar putea să dispară de pe piață

Unele dintre cele mai cunoscute medicamente pentru diabet, boli cardiovasculare, afecțiuni respiratorii și cancere riscă să iasă din farmacii de la 1 noiembrie urmând să fi e afectați zeci de mii de pacienți.

CITEȘTE ȘI: Scene de groază, la Timișoara: Un tunisian a înjunghiat un bărbat sub ochii studenților

Este vorba despre 71 de produse, dintre care 18 fără alternativă terapeutică, atenționează reprezentanțiii COPAC (Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România) și Asociația Națională pentru Protecția Pacienților. Ministerul Sănătății a promis soluții, dar nu există încă o rezolvare a problemei, motiv pentru care societatea civilă a inițiat o petiție în mediul online: ”Cerem autorităților publice să păstreze medicamentele în farmacii.
Prețul Acest lucru este necesar pentru ca pacienții să își poată continua tratamentul.

Pacienții  nu pot plăti cu viața amânările politicienilor”. Prețul pentru 128 de medicamente va expira în data de 1 noiembrie, iar dintre acestea, aproximativ 30 nu au alternativă terapeutică pe piața românească, a anunțat conducerea Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM).

”Din lista celor 128 de molecule care ar trebui de la 1 noiembrie să fi retrase de pe piața românească, la 58 există posibilitatea de continuitate pe piața românească, dar pentru restul încă nu există o soluție sigură. Pornind de la această posibilă schimbare, atragem atenția acelor pacienți care își regăsesc tratamentele pe acestă listă să aibă în vedere că este posibil să rămână fără tratament sau să fie trecuți în alte linii terapeutice”, a precizat Radu Gănescu, președinte COPAC, care a publicat pe site-ul coaliției lista celor 128 de medicamente.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns