Zeci de descinderi pentru anihilarea unei reţele internaţionale de contrabandă cu ţigări

Ample descinderi au avut loc, marţi, în vestul ţării, în alte câteva judeţe din România, în Capitală, dar şi în Spania. Oamenii legii au urmărit destructurarea unui grup infracţional care făcea contrabandă cu ţigări şi avea ramificaţii la nivel internaţional.

Cei care au reuşit să destrame reţeaua infracţională sunt poliţiştii de frontieră din cadrul Direcției de Combatere a Migrației Ilegale și a Infracționalității Transfrontaliere (IGPF) și ai Gărzii de Coastă, sub coordonarea procurorului Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța, cu suportul de specialitate al poliţiştilor din cadrul Direcţiei de Operaţiuni Speciale – IGPR. Autoritățile române au colaborat cu Oficiul European de Lupta AntiFraudă (OLAF), Guardia Civil din Spania, Poliția Națională Bulgară, SELEC şi agenţiile britanice HMRC (Vama Britanica) si NCA (UK National Crime Agency).

Marţi, s-au efectuat 38 de descinderi la membrii grupării din România, în Timiş, Arad, Constanța, Dolj, Bistrița-Năsăud, dar și în București. Concomitent, autorităţile spaniole au efectuat 51 de percheziţi în Spania, care au vizat membrii aceleiaşi grupări, cetăţeni români, bulgari şi spanioli, implicaţi în valorificarea ţigărilor.

Grupul infracțional era format din cetățeni din ţara noastră, ajutați de bulgari și de alți români rezidenți în Spania. Aceștia procurau țigări de contrabandă de pe teritoriul Bulgariei, le transportau cu diferite mijloace auto, conduse de români ori străini, în Spania, unde le depozitau și le comercializau pe piața neagră.

Oamenii legii au început monitorizarea grupării încă din 2015, când la domiciliul lui Cosmin E, în vârstă de 37 ani, din județului Dolj, cunoscut ca fiind implicat în contrabanda cu ţigări, s-a constat că în curtea imobilului se afla parcat un ansamblu rutier (camion cu cisterne), înmatriculat în Bulgaria, modificat şi adaptat transportului de țigări de contrabandă, prin adăugarea unei platforme de beton în greutate de 14 tone, pe șasiul autocisternei.

În martie 2016, s-a urmărit și identificat pe raza judeţului Dolj o altă autocisternă modificată, cu numere de Republica Bulgaria. Şoferul acesteia acționa pe ruta Bulgaria – România și transporta țigări de contrabandă pe raza județului Dolj.

În autocisternă a fost identificată o ușă de acces spre un spațiu special amenajat în care au fost descoperite aproximativ 160.000 pachete cu țigări. Șoferul a fost trimis în judecată și condamnat definitiv pentru comiterea infracțiunii de contrabandă și uz de fals.

De-a lungul monitorizării grupării s-a stabilit că membrii acesteia foloseau şi alte metode de transport pentru ţigări. În perioada monitorizării activităţii infracţionale, poliţiştii de frontieră au descoperit şi confiscat peste 414.000 de pachete cu ţigări marca Marble provenite din contrabandă, în valoare de aproximativ un milion de euro.


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns