Zeci de copii evacuați din Afganistan au ajuns în grija americanilor. În unele cazuri, părinții lor au murit

34 de copii afgani neînsoțiți au fost plasați în custodia guvernului american după ce au fost evacuați din Afganistan în timpul retragerii din ultimele săptămâni, au declarat oficialii americani pentru Reuters, relateazăThe Guardian.

CITEȘTE ȘI: Bilanț coronavirus în România: peste 1000 de noi cazuri în 24 de ore. În Timiș sunt 73

 Unii dintre ei au fost aruncați peste gardul aeroportului chiar de părinții lor disperați, iar fotografiile cu militari care țineau bebeluși în brațe au devenit virale. Copiii au ajuns la aeroportul din Kabul fără părinte sau tutore legal și au fost direcționați spre biroul pentru refugiați al Departamentului Sănătății și Serviciilor Sociale (HHS) la sosirea în Statele Unite, potrivit unui oficial american care a solicitat anonimatul.

Din cei 34 de copii afgani luați în custodia guvernului SUA începând de joi, doar 10 au fost plasați cu membri apropiați ai familiei. Copiii rămași în custodia americanilor sunt găzduiți în adăposturi guvernamentale cu experiență în îngrijirea copiilor afgani, a spus oficialul, care nu dezvăluit locațiile acestor adăposturi din motive de siguranță.

Începând cu 14 august, Statele Unite au evacuat din Afganistan aproximativ 105.000 de oameni, cifră care include americani, afgani și cetățeni străini. Guvernul SUA nu a spus câți afgani au ajuns în Statele Unite, dar numărul lor este estimat la câteva mii de persoane.

Copiii neînsoțiți aflați în custodia guvernului american nu au părinți în Statele Unite și, în unele cazuri, părinții sunt decedați, a spus oficialul.

„Dacă părinții lor nu sunt aici acum, dar vor fi, avem nevoie de un loc în care aceștia să stea până când vor fi reuniți”, a spus oficialul.

Copiii afgani reprezintă o mică parte din cei aproape 15.000 de copii neînsoțiți aflați în grija biroului pentru refugiați, dintre care majoritatea provin din America Centrală și ajung la frontiera SUA-Mexic.

Un purtător de cuvânt al HHS a anunțat că lucrează pentru a se asigura că copiii vor fi „plasați la persoane autorizate, care sunt capabile să ofere servicii adecvate din punct de vedere cultural și lingvistic”.

HHS încearcă să recruteze mai multe familii adoptive afgane, în cazul în care unii dintre copii nu pot fi plasați cu membrii familiei în Statele Unite, a spus oficialul. Majoritatea copiilor afgani neînsoțiți sunt adolescenți, aadăugat el.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns