Weekend de foc. Sute de hectare de vegetație uscată, incendiate. Mesajul pompierilor

Weekend de foc. Sute de hectare de vegetație uscată, incendiate. Mesajul pompierilor

Weekend de foc. Sute de hectare de vegetație uscată, incendiate. Mesajul pompierilor.

Numai ieri, 11 februarie a.c., pompierii timișeni au intervenit mai bine de 12 ore pentru stingerea și lichidarea incendiilor de vegetație uscată izbucnite în zona Făgetului și împrejurimile Lugojului. Suprafața totală incendiată este de aproximativ 270 hectare de vegetație uscată, miriște și litieră.

CITEȘTE ȘI: Salariul mediu net a ajuns la 5.079 lei în decembrie 2023, cu 15% mai mare decât în decembrie 2022

Printre cele mai semnificative incendii de vegetație uscată și mărăciniș de ieri, din zona Făgetului, amintim: în Remetea-Luncă (comuna Mănăștiur), pe o suprafață de aproximativ 90 hectare, la Coșava, peste 30 hectare, pe Dealul Popii din apropierea orașului Făget, 10 hectare, în localitatea Sintești, pe aproximativ 3 hectare, și în comuna Margina, pe aproximativ 10 hectare.

La nivelul Stației de Pompieri Făget a fost activată creșterea capacității operaționale la ora 14:47. Pentru gestionarea situației de urgență generate de arderile de vegetație uscată, au fost mobilizați peste 40 pompieri militari din cadrul Stației Făget, Detașamentului Lugoj și Detașamentelor 1 și 2 Timișoara, cu o autospecială de primă intervenție și comandă, trei autospeciale de stingere, un autocamion, o cisternă de 30.000 l apă și trei autospeciale de serviciu. În sprijin au fost alertați pompierii voluntari ai comunelor Mănăștiur și Margina, precum și Ocolul Silvic Margina și Dumbrava.

În aceeași zi, duminică, la ora 15:15 s-a dispus creșterea capacității operaționale la Detașamentul de Pompieri Lugoj. Pompierii lugojeni au acționat cu trei autospeciale de stingere, o autospecială de primă intervenție și comandă și un autocamion cu container de stingere pentru lichidarea incendiilor de vegetație uscată și litieră izbucnite în Lugoj, pe drumul Herendeștiului (pe o suprafață de aproximativ 2 hectare), în comuna Darova, pe aproximativ 20 hectare, în comuna Traian Vuia (aproximativ 20 hectare de pădure), în comuna Victor Vlad Delamarina, 40 hectare, în comuna Boldur (6 hectare), pe Centura Lugojului, pe aproximativ 4 hectare și în satul Măguri, pe aproximativ 3 hectare. În sprijin au acționat voluntarii comunei Dumbrava.

Pe langă acestea, duminică, pompierii din cadrul Secției Deta au intervenit pentru stingerea a două incendii de vegetație uscată și stuf care s-au produs în localitățile Partoș și Ciacova, pe o suprafață totală de peste 25 hectare. În sprijin au acționat voluntarii orașului Ciacova.

Sâmbătă, 10 februarie 2024, pompierii militari timișeni au acționat pentru stingerea și lichidarea incendiilor de vegetație uscată izbucnite în localitățile Pietroasa Mare, Ghilad (cu sprijinul voluntarilor comunei Ghilad), Pădureni, Tormac, Buziaș și pe drumul spre Saravale, totalizând 13 hectare.

„Vă reamintim, arderea vegetației uscate este strict interzisă. Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriștilor, turbariilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase constituie contravenție și se sancționează cu amendă în cuantum de 2.500 RON, dar și de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice și de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice, de către Garda Națională de Mediu.

De asemenea, incendiile de vegetație uscată reprezintă una dintre cele mai mari amenințări pentru mediul înconjurător, dar și pentru comunitate, deoarece pot produce pagube economice semnificative, și chiar pierderi de vieți”, transmit pompierii timișeni.

 

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *