Vucic spune că Serbia e pe calea aderării la UE dar nu-și va schimba poziția față de Rusia: Nu-mi pasă cât de puternice sunt presiunile

Aleksandar Vucic

Preşedintele Aleksandar Vucic a declarat vineri, într-o conferinţă de presă televizată, că Serbia rămâne ferm hotărâtă să adere la Uniunea Europeană, dar nu îşi va schimba politica faţă de Rusia, informează AFP.

Fără să precizeze în mod direct, preşedintele sârb a reiterat că Belgradul nu va introduce sancţiuni împotriva Moscovei ca urmare a invadării Ucrainei. „Din a treia zi a conflictului din Ucraina ne-am declarat poziţia şi 70 de zile mai târziu o menţinem”, a declarat preşedintele Vucic.

CITEȘTE ȘI: Un Mercedes cu număr de Timiș a blocat o stradă din Arad mai bine de o oră. Șoferul a abandonat mașina pentru că a fost urmărit de poliție

Pe 25 februarie, Aleksandar Vucic a declarat că Serbia sprijină pe deplin integritatea teritorială a Ucrainei, că apreciază ca pe „ceva foarte rău” invazia rusă, dar că nu va impune sancţiuni Moscovei, conform Agerpres.

Preşedintele sârb a subliniat că a fost supus presiunilor pentru a armoniza politica Belgradului cu cea a statelor membre UE şi pentru a introduce sancţiuni împotriva Rusiei.
„Serbia nu va călca în picioare şi nici nu-şi va întrerupe prieteniile în Est şi nu-mi pasă cât de puternice sunt presiunile”. „Numai puterea intereselor sârbe ne-ar putea schimba poziţia”, a subliniat Vucic.

Referitor la presiunile la care este supusă Serbia în contextul războiului din Ucraina, Aleksandar Vucic a spus că se aşteaptă la o „presiune sporită ca Belgradul să recunoască independenţa Kosovo”, fosta provincie sârbă cu majoritate albaneză care şi-a declarat independenţa în 2008, independenţă pe care Belgradul, susţinut în special de Moscova, nu o recunoaşte, conform digi24.ro.

Serbia rămâne „încă şi mai hotărâtă să îşi urmeze calea europeană”, a precizat totuşi preşedintele sârb.

Politica ce vizează aderarea la UE va fi menţinută în ciuda faptului că, potrivit unui sondaj al agenţiei sârbe Ipsos, „pentru prima dată o majoritate clară a cetăţenilor se opune aderării la UE”, a spus preşedintele sârb.

Conform sondajului citat, 44% din cetăţenii sârbi s-au declarat împotriva aderării la UE, faţă de 35% care îi sunt favorabili.

Preşedintele Aleksandar Vucic jonglează cu succes între Est şi Vest de ani de zile, câştigând sprijin financiar substanţial din partea Uniunii Europene în timp ce încheie acorduri economice importante cu China.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns