Vremea caldă a favorizat apariţia căpușelor în parcuri. Avertismentul veterinarilor

capuse

Vremea caldă din ultimele zile este ideală pentru înmulţirea căpuşelor. Este avertismentul medicilor veterinari, în acest sezon. O înţepătură de căpuşă poate îmbolnăvi uşor un câine. Şi la oameni consecinţele sunt grave. Se poate ajunge la paralizie sau chiar la moarte.

Pe malul Someşului, populaţia de căpuşe a explodat. Iar situaţia ar putea fi la fel în toată ţara.

SERGIU BONEA, medic veterinar: Toată lumea crede că aceste căpuşe sunt active doar în timpul sezonului cald. Nu, dimpotrivă. Le place foarte mult această temperatură, 10 – 15 grade.

Zeci de oameni au ajuns la veterinar în ultima săptămână pentru a-şi trata animalele din cauza înţepăturilor.

”Un coleg de-al meu a păţit cu căţelul lui. L-a costat ceva bănuţi. Chestia e că a scăpat, da. Dar e naşpa pentru că se cheltuie bani aiurea”, povestește un băiat.

Căpuşele sunt deosebit de periculoase şi pentru oameni. Pot trasmite boala Lyme, care duce la paralizie şi chiar la moarte. Medicii spun că este esenţial ca o căpuşă să fie scoasă din piele, la maximum 20 de ore. Dar nu oricum.

SERGIU BONEA, medic veterinar: Nu puneţi benzină, ţigară, aşa ceva nu este voie. Deci se scoate efectiv cu o pensetă. Invers cum se învârt acele de ceasornic şi în sus.

În ultimii şapte ani, peste 6.500 de români au ajuns la spital cu înţepături de căpuşă. Dintre aceştia, 98 au fost diagnisticaţi cu boala Lyme.

 

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *