Vrem să păstrăm medicii la Timişoara, dar ghici cine stă în blocurile pentru rezidenţi?

Fără a avea o viziune apocaliptică asupra viitorului din spitalele și dispensarele românești, incluzând momentele când vom merge la spital și vom căuta cu lumânarea un doctor, dar nu vom găsi pe nimeni care să ne trateze, exodul tinerilor care termină medicina rămâne o realitate, ilustrată de cifre.

După ce a realizat că situația amenință să devină catastrofală, statul, în inerția lui, a încercat să-i ajute pe medicii tineri să rămână în țară. Una dintre metode a fost construirea unor locuințe speciale pentru rezidenți în câteva orașe din țară.

În Timișoara există 68 de astfel de apartamente, finalizate în 2007 și aflate în patrimoniul Consiliului Județean Timiș. La sutele de absolvenți care încep anual rezidențiatul în orașul de pe Bega, ar fi de așteptat ca pentru aceste locuințe să fie o concurență acerbă. Paradoxal, însă, factorii responsabili au găsit de cuviință că pot împărți apartamentele pe sprânceană și nu doar medicilor, că doar avem destui…

Toată lumea, de la omul simplu de pe stradă până la alesul județean, a trăit ani întregi cu impresia că apartamentele din cele două blocuri amplasate între Spitalul Județean din Timișoara și un supermarket sunt locuite strict de medici rezidenți, care se pregătesc să devină specialiști în unitățile sanitare din oraș.

Conform datelor de pe site-ul Direcției de Sănătate Publică Timiș, doar în toamna acestui an, în Timișoara au fost disponibile 494 de locuri pentru rezidenți. Durata de pregătire medie este de patru-cinci ani, astfel că se poate spune că aici se pregătesc circa 1.500 de medici rezidenți, oameni tineri, mulți „netimișoreni”, care nu dispun de o locuință. Oricine s-ar aștepta ca solicitările pentru un apartament în blocurile pentru medici rezidenți să fie de ordinul sutelor.

Criterii depășite

Lucrurile nu stau chiar așa, după cum se va vedea în continuare. În timp ce toată lumea se amăgea că avem locuințe pentru rezidenți, în timp ce în alte orașe – Cluj, Iași, București – doar doctorii ocupă apartamentele de acest tip, la Timișoara, unul dintre marile centre medicale universitare din țară, autoritățile sunt mai cu moț.

Dintre cele 68 de apartamente, 27 – mai mult de o treime – sunt ocupate de persoane care nu au statut de medic rezident.

Desigur, există și o acoperire legală, dar în nici un caz una morală, pentru modul discreționar în care a fost făcută împărțeala: un ordin de ministru din 2008, care bagă în aceeași oală absolventul de opt clase cu medicul rezident.

Locuințele pentru rezidenți, o legendă?

Discuții legate de această problemă există de mai mulți ani, însă Direcția de Sănătate Publică a ajuns un fel de stat în stat, de care nu se poate atinge nimeni, nici măcar cu o întrebare, pentru că toți cei din domeniu au nevoie, mai devreme sau mai târziu, de această instituție, ca de o excrescență birocratică a ministerului în teritoriu.

La ședința Consiliului Județean Timiș din luna august 2013, consilierul județean Georgeta Rus, medic de profesie și cunoscător al problemei, saluta menținerea celor 68 de apartamente în patrimoniul județului și refuzul scoaterii lor la vânzare.

„Susţinem menţinerea imobilelor în patrimoniul judeţului Timiş, pentru ca fiecare generaţie de medici rezidenţi să aibă posibilitatea de a le închiria. De asemenea, doresc să insistăm ca durata contractelor de închiriere să fie pe termen limitat, respectiv pe un an, şi să fie atribuite doar medicilor. Ca o completare la această informare aş vrea să ne puneţi la dispoziţie situaţia contractelor de închiriere existente în acest moment, pentru a putea vedea dacă lista cu titularii contractelor conţine doar medici rezidenţi”, solicita Georgeta Rus.

Președintele CJT de atunci, Titu Bojin, i-a adresat rugămintea directorul DSP Timiș, Horia Vermeșan, să prezinte o listă cu titularii contractelor de închiriere din blocurile destinate medicilor rezidenţi.

La rândul său, directorul DSP a salutat decizia luată de consilierii județeni: „Mă bucur şi vă felicit pentru decizia care aţi luat-o, pentru că nu mi se pare normal ca un medic rezident care ia un salariu de 800 de lei pe lună să stea în chirie. Aşa cum a spus domnul preşedinte, e bine să ne păstrăm patrimoniul. Medicul rezident termină, eliberează locuinţa şi următorul medic rezident înscris pe listă şi care îndeplineşte condiţiile ocupă acel spațiu. Totul se face transparent. Lista solicitată o veţi primi în cel mai scurt timp”. Nu se știe ce s-a petrecut în continuare, pentru că în mandatul 2012-2016 nu s-a mai adus vorba despre aceste locuințe, toată lumea trăind cu impresia că în blocul de lângă județean se succed generații de rezidenți.

Un arhivar, un angajat al DSP, câteva asistente…

În timp ce factorii responsabili îi dădeau zor cu grija pentru tinerii medici prin ședințele publice, situația concretă se prezenta cu totul altfel. Nu vom reda în continuare zvonurile și bârfele care circulă prin mediul sanitar, unele atât de grave, încât ar face părul măciucă oricărui doctor cumsecade, ci ne vom mulțumi cu realitatea concretă.

În apartamentele atât de liniștite și bine amplasate locuiesc zece asistente medicale, un arhivar, doi chimiști, cadre de la UMF și, cum cine-mparte parte-și face, o consilieră de la contabilitatea DSP Timiș, originară din Pădureni, și ea, desigur, tânără specialistă în domeniul sanitar.

Ne dau cu transparența peste nas

Ne-am adresat DSP Timiș în dorința de a face puțină lumină în această privință. Onorabila conducere s-a prefăcut că nu înțelege întrebările și a răspuns cam în zeflemea, fără să spună nimic concret. Poate așa ar trebui să fie achitate și salariile grase ale unor funcționari publici plătiți de toți românii, tot în zeflemea, că doar nu-i nimeni bătut în cuie pe vreun scaun.

Întrebările au fost următoarele: 1) câte solicitări au fost înregistrate în anii 2015 și 2016 pentru repartizarea locuinţelor construite de Agenţia Naţională de Locuinţe pentru medicii rezidenţi şi alţi tineri specialişti din sistemul de sănătate?; 2) dintre acestea, câte au aparținut medicilor rezidenți sau specialiști și câte persoanelor cu alte specializări?; 3) componența comisiei de repartizare a locuințelor ANL pentru medici rezidenți.

Ni s-a răspuns: „În anul 2015 au fost înscrise pe lista de priorități pentru locuințele construite de ANL 30 de persoane, din care 27 de medici rezidenți și trei alți tineri specialiști. În anul 2016, au fost înscrise pe lista de priorități 24 de persoane, din care 21 de medici rezidenți și trei alți tineri specialiști. Comisia socială de repartizare a locuințelor este alcătuită, conform legislației în vigoare, din reprezentanți ai DSP Timiș, Spitalului Județean, Spitalului Municipal, Spitalului de Copii, Institutului de Boli Cardiovasculare și ai Consiliului Județean Timiș”.

Atât. Trecând peste faptul că numărul de solicitări nu e totuna cu numărul de persoane înscrise pe lista de priorități, oamenii aceștia din comisie chiar nu au nume? Se pare că nu, în viziunea transparentă a conducerii DSP Timiș, adică directorul interimar ec. Cornelia Cismas-Malac, alături de care semnează un domn avocat (al cărui nume nu îl redăm, pentru a nu-i face publicitate gratis), plătit nu se știe din ce bani sau, poate, activând pro-bono pentru instituție.

Situația rămâne destul de cețoasă în privința blocurilor așa-zise pentru rezidenți și mai ales a modului de ocupare a apartamentelor. De altfel, și DSP plutește în incertitudine, fiind o instituție care nu mai are un șef adevărat de aproape doi ani.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

8 thoughts on “Vrem să păstrăm medicii la Timişoara, dar ghici cine stă în blocurile pentru rezidenţi?

 1. Ziariști jegoși, să înțeleg din articolul vostru că asistentele medicale şi chimiştii din spitale sunt o subspecie umană medicală iar medicii rezidenți sunt specie umană medicală! !! Sunteți jalnici! !!

  1. Fiecare înțelege cât îl duce capul. Dacă apartamentele sunt construite pentru medici iar ele stau asistente atunci semne de întrebare trebuiesc ridicate. Cei ce lucrează în breaslă știu că unele asistente nu au nici o treabă cu meseria aceasta ci doar îi asistă în timpul liber pe unii medici și îi ajută să se relaxeze în felul în care nevestele lor nu o mai pot face. Nu m-aș mira că aceste apartamente cu asistente să nu fie altceva decât cuiburi de nebunii pentru unii medici corupți și nesimțiți.

 2. Buna seara
  Sunt un amarat de medic rezident si ma amuza tare rau raspunsul celor de la DSP. Situatia este mai mult decat jalnica. Si spun acest lucru deoarece medicii rezidenti in ANL.urile pt „culmea” medici rezidenti sunt inexistenti deoarece apartamentele sunt ocupate in mare parte de cadre UMF, de cei doar cu postliceala (nici macar o facultate) ?, de pilele si cunostiintele celor din conducere. Asa zisele locuinte sociale sint ocupate de „amarati” cu cate 3 masini de minim 7000 euro per bucata, cu case si terenuri prin preajma Timisoarei si stau in aceste blocuri, etc…… De asemenea mentionam apartamentele care sunt blocate de asa zisi pilosi care sunt plecati in Germania, Australia si stau in apartamente cu cate 2 camere si vin doar de Sarbatori….. Aceste pers nici macar nu sunt puse la intretinere (intr.un apart cu 2 camere unde stau 4 pers e trecuta doar 1…). Una din conditiile cerute pt eligibilitate ANL medici rezidenti este sa ai varsta pana in 35 de ani, insa aici sunt multi care au trecut bine peste aceasta varsta…. Intrebarea este: de unde atata transparenta si corectitudine din partea DSP.ului si a Consilului Judetean? Acesta din urma stie ce se intampla???? PS: daca as fii stiut aceste detalii mentionate mai sus nu m.as mai fii chinuit sa termin o facultate, ci faceam si eu doar o amarata de postliceala si m.as fii asigurat cu apartament pe viata deoarece ca rezident stai atat cat iti este rezidentiatul iar ca asistent cat timp ai contract cu spitalul adica pana la pensie .

 3. Un kilometru de articol scris prost care in final ne spune ca in apartamentele de rezidenti nu stau rezidenti, lucru specificat deja in titlul ghicitoare. Normal ca nu locuiesc doar rezidenti ca sunt frumoase si moderne, bastanii si-au bagat preferintele ca suntem in Romania, tara aia fara reguli si legi in care inselaciunea si fraieritul sunt inca calitati si trec nepedepsite in nici un fel.

 4. Problema se pune in felul urmator ca este club de nebuni numai pentru medici sau si niste domnii consilieri
  dau pe acolo ca altfel nu-mi explic cum au primit apartamentele.

 5. Acele locuite,spune legea, sunt pentru medici rezidenti si alti tineri specialisti din sanatate. Mai nasol este cum acolo stau rezidenti care au subinchiriat si au plecat in strainatate. Sau sotie de politist care are vila in Dumvravita-dar e cu pile in comisie, are neamuri. Sau medic specialist care l-a lasat pe featele ei care este rezident, dar are proprietati. Cine comenteaza ca stau si altii, nu numai medixii rezidenti…trist:( Studiati legea. Si mai faceti cercetari, dupa care poate citim altceva

 6. suntem tara cu cei mai multi analisti politici pe metru patrat ,care-si incep expozeu ca suntem, sau ar trebui sa fim un stat de drept ,dar majoritatea uita sa spuna ca nerespectarea legilor ,asa cum sunt ele ,fac parte tot dintr-un stat de drept si atunci cine e de vina ,oare nu aceea care vegheaza la respectarea lor ? dar daca si aceea care poarta aceasta raspundere ,sau o au in fisa postului ,procedeaza la fel ca cei care o incalca ,atunci ….

Lasă un răspuns