Vouchere de lumină în valoare de 7.000 de lei pentru români. Cum îţi plăteşti facturile cu bani de la stat

factura enel 1

Cu aviz negativ din partea a două Comisii – buget, finanțe și energie -, dar aprobată în Comisia pentru muncă și familie, propunerea legislativă privind lansarea Programului Național ”Prima Lumină”, a fost aprobată tacit de Senat.

Proiectul urmează să ajungă în dezbaterea Camerei Deputaților.

Sunt cel puțin 20.000 de gospodării neelectrificate la nivelul întregii țări, dar și aproape 460.000 de locuințe fără acces sau cu acces informal la electricitate, se arată în nota de informare a proiectului legislativ depus la Senat.

Potrivit expunerii de motive, consultată de RomaniaTV.net cu ajutorul voucherelor de lumină, gospodăriile care nu au beneficiat de energie electrică vor putea achiziționa un sistem verde de producere a energiei electrice (fotovoltaic, hidro sau eolian) sau, în funcție de condițiile locului, se vor putea conecta la rețeaua electrică de distribuție publică.

Același document precizează că selecția și verificarea beneficiarilor ar urma să fie asigurată de Serviciile de Asistență Socială din primării.

Tot în sarcina primăriilor va cădea și misiunea de a întocmi listele persoanelor eligibile pentru Programul „Prima Lumină”, trimise apoi Ministerului Dezvoltării Regionale, coordonatorul programului, instituția care va distribui voucherele.

În ceea ce privește valoarea acestora, inițiatorii proiectului au estimat un cost mediu de 7.000 de lei, sumă care să acopere toate cheluielile, atât pentru cumpărarea echipamentelor, cât și cele pentru transport și instalare.

„Programul Prima lumină se poate implementa în etape – începând cu o fază de pilotare în 15.000 de locuințe. Pentru un cost mediu de 7.000 lei/voucher, costul total estimat pentru această fază ar fi de circa 21.000.000 de euro”, se menționează în expunerea de motive, potrivit căreia sursa de finanțare ar putea fi Programul Național de Dezvoltare Locală, conform romaniatv.net.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *