Vom plăti bir și pe centrala de apartament?

Cum să beneficiezi de reducere la tariful gazelor. Sfaturi pentru a avea un consum mai mic

„Dintr-un punct de vedere, inițiativa este justificată, căci, dacă locatarul din apartamentul de deasupra are fereastra deschisă, noxele provenite de la coșul centralei termice pe care o dețineți îl vor afecta de fiecare dată când vă produceți apa caldă“, explică Petru Olariu, reprezentantul Federației Asociațiilor de Locatari Timișoara, intenția statului de a ne pricopsi cu o nou bir, cel pe centrala de apartament.

Vehiculată de aproape trei ani, această taxă pare mai aproape ca oricând de aplicare, fiind menționată în rapoartele sesiunilor de lucru din cadrul procesului de elaborare a Strategiei Energetice a României 2016-2030, lansate spre consultare publică.

„Introducerea în legislație a unor prevederi privind plata unei taxe de poluare pentru deținătorii de surse de încălzire poluante, nesigure și neeficiente, conform principiului <poluatorul plătește>, taxă ce poate fi aplicată pe volumul de gaz natural furnizat; astfel de taxe trebuie să urmărească evitarea discriminării consumatorilor“ se arată în documentul guvernamental.

Controversată în perioada anterioară, ideea Ministerului Energiei nu va duce, cu siguranță, lipsă de contestatari nici de această dată, cei mai vocali anunțându-se a fi persoanele care stau la casă, lipsite așadar de vecini la un nivel superior pe care să-i agreseze… chimic.

Vor fi greu de convins, bunăoară, timișorenii care domiciliază în vecinătatea punctelor de lucru ale unor companii nu tocmai prietenoase cu mediul, că fuiorul subțire de fum pricinuit de centrala lor termică este dușmanul numărul unu al atmosferei curate a orașului, în condițiile în care poluarea cauzată de anumite firme a intrat deja în anecdotica locală și nu numai.

Oricum, toți cei interesaţi de această problemă pot depune, până la data de 31 mai, sugestii, opinii şi recomandări prin intermediul formularului pus la dispoziţie pe pagina de internet a Ministerului Energiei, în secţiunea „Strategie Energetică“. Acestea vor fi luate în considerare în elaborarea documentului integrat de analiză calitativă a sectorului energetic românesc.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

9 thoughts on “Vom plăti bir și pe centrala de apartament?

 1. daca am o centrala noua, mai prietenoasa cu mediul, dar consum la fel de mult gaz ca si vecinul cu centrala de 10 ani, pentru ca eu ma spal si el nu, atunci vom plati amandoi aceeasi suma la aceasta taxa? nu toate centralele emana la fel de multe noxe la acelasi consum de gaz! si nici sa platesti dupa medie nu e corect.

 2. Mi se pare stupid modul în care se pune problema. Dacă deranjez pe cineva cu gazele evacuate va primi el ceva din taxa incasată de la mine? Cred că e doar o altă modalitate de împovărare cu tot felul de taxe fără rost.

 3. Stau la casa. Am centrala.
  Cei mai apropiati vecini sunt cei de la Continental iar eu voi plati taxa de poluare.
  Cata ironie!

 4. CET-urile poluează mai mult decât toate centralele. Sobele pe lemne, sau cărbune, la fel. Vor plăti toți taxa de poluare?

 5. Domnu Olariu este cam expirat si asta se vede din modul de a explica o stupizenie.Ca si cum platind o astfel de taxa vecinul va mirosi apa de roze.Dar ce faci cu TOATE blocurile construite dupa revolutie care sint cu centrale nicidecum nu sint racordate la lacustele de la Calor?Si daca toate apartamentele au centrala intr-un bloc?Stiti cite orase sint in Romania fara aceste caracatite gen Calor?Toate locuntele mai de doamne ajuta au centrale prin urmare nu au nici o explicatie si vin cu chestii penibile,nu au nici macar argumentul ca ne obliga Europa,ce scapare….Domnu Olariu pe cine reprezentati totusi?

 6. daca eu stau la casa si n-am nici un vecin mai aproape de 50m, eu de ce sau cui platesc?
  sau daca nu mi se asigura alta sursa de incalzire si apa calda, eu pe cine penalizez ca imi impune practic sa stau in frig si murdar?

 7. În țară asta condusă numai de hoți, de ce ne mai miram. O să vină taxa si pe besina românească.

 8. sunt de acord nu ar trebui taxa de poluare dar pentru cei de la bloc ar trebui obligatii ca teava de evacuare a gazelor sa fie deasupra bloculu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *