Vom ajunge la peste 2.000 de cazuri de coronavirus pe zi? Răspunsul dat de Alexandru Rafila

Alexandru Rafila recunoaște: „Nici trecerea prin boală şi nici vaccinul nu mai opresc transmiterea COVID-19”

Reprezentantul României la OMS Alexandru Rafila a afirmat că ultimele raportări prezentate de GCS de peste 1.600 de cazuri de infectări sunt similare cu cele de săptămâna trecută.

CITEȘTE ȘI: Oficial: Legea carantinării, modificată, a fost promulgată: Persoanele care se consideră vătămate pot apela la instanţă

El a adăugat că este important ca această creştere să fie rezonabilă în perioada următoare, undeva între 10 şi 20% pentru a nu fi pus în pericol sistemul de sănătate, potrivit stirileprotv.ro 

Referitor la faptul că autorităţile spun că situaţia din România privind pandemia de coronavirus este sub control, Rafila a explicat că este o chestiune de percepţie. Acesta a mai spus că atâtat timp cât nu va exista o suprasolicitare a secţiilor ATI şi a spitalizării bolnavilor de COVID-19, atunci situaţia este sub control, însă rămâne de văzut, care este impactul deschiderii şcolilor şi dacă într-adevăr România a fost pregătită pentru acest pas.

„Sunt cifre similare cu cele de săptămâna trecută. Dacă vă uitaţi chiar şi zilele coincide. Recordul de ieri de peste 1.600 de cazuri este o replică a recordului înregistrat săptămâna trecută, exact în aceeaşi zi. Următoarele două zile au fost peste 1.600 de cazuri şi să vedem mâine ce o să ne arate raportarea. Este clar că impactul reluării activităţii de la începutul lunii septembrie a existat. A fost o creştere cu circa 20% a numărului de cazuri, raportat la perioada anterioară. Acum aşteptăm să vedem ce se va întâmpla, dacă va exista un impact în ceea ce priveşte deschiderea şcolilor. Chestiunea cu valurile este următoarea: ţările din Estul Europei cu siguranţă sunt valul doi şi se observă creşteri importante ale numărului de cazuri, după o perioadă de acalmie destul de lungă, din timpul verii. Diferenţa faţă de noi e legată de faptul că noi în cursul verii am avut destul de multe cazuri, mult mai multe decât au avut ei în aceeaşi perioadă şi sigur unii vin cu teoria primului val care e continuat. Nu e o problemă legată de numărul valului, dacă este primul val sau al doilea val, este vorba de studiul unei evoluţii. La noi, de la începutul lunii iunie, a fost o evoluţie constat crescătoare care, din păcate, nu s-a oprit nici în momentul de faţă şi avem o a doua săptămână cu o medie de 1.400 – 1.500 de cazuri”, a declarat Alexandru Rafila, joi la un post de televiziune.

Întrebat dacă, în cazul în care se păstrează tendul actual al numărului de infectări, ar estima că ar putea fi şi 2.000 de cazuri săptămâna viitoare, Rafila a răspuns: „Nu îmi place să fac astfel de speculaţii. Important este să fie o creştere rezonabilă, adică să păstrăm undeva 10-20% faţă de situaţia actuală care să nu pună în pericol sistemul de sănătate. Remarcaţi totuşi că încet-încet numărul de cazuri la terapie intensivă a început să crească din nou şi a depăşit 506 cazuri astăzi. Eu mă aştept ca în perioada următoare acest trend să continue, pentru că el este totuşi corelat şi cu numărul de cazuri diagnosticate pozitiv prin infecţie cu noul coronavirus. Rămâne să vedem dacă acest grad de ocupare care a depăşit acum marja de 50% a paturilor de terapie intensivă alocate acestei categorii de pacienţi va ajunge, cel puţin în unele zone din ţară, să fie suprasolicitat şi asta va duce într-adevăr pot apărea probleme”.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns