Voluntarii Acasă în Banat vor renova două mori de apă din Caraș-Severin

moara2

Alte două mori de apă din Caraş-Severin vor fi reabilitate prin proiectul „Salvăm Morile de Apă“, al Asociaţiei Acasă în Banat. Lucrările se vor desfăşura în perioada 16 – 18 octombrie, astfel, fiind atins obiectivul de zece mori readuse la viaţă.

CITEȘTE ȘI: Două avioane s-au ciocnit în zbor, în Franța. Toți pasagerii aflați la bord au murit

În cadrul intervenției, vor fi reabilitate două dintre cele şase mori de apă existente în satul Pârvova din comuna Lăpușnicel. Alături de localnici, voluntari din toată țara vor repara Moara Osoina și Moara din Cheia, iar renovarea va implica schimbarea acoperișurilor, repararea fundațiilor, ecologizarea albiei râului Lăpușnicel, tratarea lemnului, confecționarea unui nou pod pe ierugă și refacerea stăvilarului. La final, vor fi montate marcaje, indicatoare și plăcuțe informative cu denumirea tuturor morilor de apă din sat. În acest fel, morile sunt incluse în circuitul turistic local și vor putea fi descoperite mult mai ușor de vizitatorii sosiți în zonă.

Voluntarii se pot alătura proiectului
Toţi cei care doresc să dea o mână de ajutor la reabilitarea morilor de apă se mai pot înscrie până pe data de 12 octombrie, completând acest formular.

„Această acțiune din încheierea proiectului “Salvăm Morile de Apă”, marchează și ultima noastră intervenție pe anul 2020 asupra morilor de apă din Caraș Severin, cu scopul de a le reda frumusețea și mai ales, utilitatea. Cele două mori din Pârvova alese spre renovare nu mai funcționează de mai bine de 10 ani. Ne dorim ca la finalul celor două zile de lucru intens, morile să fie repuse în funcțiune și să macine făină ca odinioară. În acest mod, localnicii vor putea relua, păstra și transmite mai departe această tradiție străveche”, a declarat Radu Trifan, președintele Asociației Acasă în Banat.

Andrei Amarghioalei, Shop Manager Orange România și coordonator proiect spune că a ales să se implice în acest proiect deoarece fiecare obiect al trecutului nu ar trebui să fie uitate. „Mă bucur să văd cum atâția oameni rezonează cu această cauză și au venit alături de noi. Împreună salvăm nu doar mori, ci și oameni și comunități. Aștept cu nerăbdare ultimă acțiune unde sper să revăd mulți prieteni vechi ai morilor” a mai precizat Amarghioalei.

Anul acesta, Asociația Acasă în Banat și Fundația Orange și-au unit forțele pentru a salva patrimoniul mulinologic din județul Caraș Severin și pentru a-l introduce într-un circuit turistic.

La finalul acestui an, prin intermediul proiectului „Salvăm Morile de Apă”, 10 mori de apă din localitățile Gârnic, Șopotu Vechi (comuna Dalboșeț) și Pârvova (comuna Lăpușnicel) își vor recăpăta strălucirea de odinioară și vor fi pregătite să întâmpine turiștii care ajung în aceste minunate sate, ajutând la dezvoltarea economică a comunităților locale cu peste 1500 de persoane.

sursa: argument.ro

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *