Virgil Musta, interviu în exclusivitate pentru “Renaşterea bănăţeană”: „Nimic nu este mai prețios decât viața!”

Virgil Musta, găsit de ANI în conflict de interese

Virgil Musta, medicul care tratează bolnavi de coronavirus la Timișoara, a avut amabilitatea de a acorda un interviu în exclusivitate pentru “Renaşterea bănăţeană”, interviu apărut în suplimentul tipărit Ghid Tv şi pe care în publicăm şi în ediţia online.

– Domnule doctor Virgil Musta, au trecut două luni de când a fost confirmat primul caz de coronavirus în România. A evoluat epidemia la noi în țară în mod diferit față de cum ați anticipat?

– Noi vedeam ce ce întâmplă în celelalte țări din vestul Europei și ne-am luat unele măsuri din timp. Sincer să fiu, eu personal mă așteptam să existe mai multe cazuri. În Timișoara, deocamdată, nu sunt depășite spitalele din punct de vedere medical, iar la terapie intensivă mai avem câteva locuri. Dacă acestea se vor ocupa, pacienții vor fi tratați la Spitalul CFR, care este pregătit să preia astfel de cazuri.

– Se pare, totuși, că România a luat la timp unele măsuri pentru a contracara o răspândire fulminantă a acestui virus. Am învățat la timp din greșelile altora?

– Se spune că un om inteligent învață din greșelile altora. Cu siguranță, măsurile au fost bine-venite. Este adevărat, am dus și se duce în continuare o luptă permanentă cu această suferință, mai ales că ne aflăm pe un teren care nu este pe deplin cunoscut. Am avut o videoconferință pe tema COVID-19, cu specialiști din întreaga lume, iar chinezii au afirmat că singurele metode care dau rezultate bune împotriva acestui virus nou sunt testarea și izolarea.

– Cel puțin de la distanță, pare curios faptul că țări cu un sistem medical extrem de bine pus la punct, cum ar fi Franța, Italia, Marea Britanie, Spania și Statele Unite, par copleșite de virulența cu care atacă acest virus. De ce credeți că s-a ajuns aici?

– În primul rând, nu au intuit faptul că impactul va fi atât de mare. În plus, lumea occidentală nu este obișnuită cu atât de multe restrângeri, luând în serios această problemă doar când situația a devenit foarte gravă.

– Poate a cântărit greu și partea economică a problemei…

– Într-adevăr, ar putea constitui și această variantă un argument de luat în seamă. Dar întotdeauna viața omului trebuie să primeze în fața banului. Nimic nu este mai prețios decât viața!

– Flerul dumneavoastră ce vă spune: a fost, într-adevăr, acel tânăr din Gorj, pacientul zero din România?

– Într-adevăr, acela a fost primul pacient diagnosticat oficial în țara noastră, dar, dacă tot a venit vorba de fler, părerea mea este că au mai existat cazuri. E drept, acestea au fost asimptomatice sau ușoare, iar pacienții nu au considerat că este necesar să ceară asistență de specialitate.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *