Vila Kimmel din Timişoara, un loc al poveştilor

Vila Kimmel din Timişoara, un loc al poveştilor

Vila Kimmel din Timişoara, un loc al poveştilor. Reprezentanţii Muzeului Naţional al Banatului îi invită pe timişoreni să călătorească în timp şi să poposească pe bd. C.D. Loga, la nr. 46, unde există şi astăzi una dintre cele mai interesante clădiri din oraş, un spaţiu încărcat de poveşti şi istorie.

”Vila Kimmel (bd. Constantin Diaconovici Loga nr. 46) a fost construită între anii 1911 – 1914 (arh. Josef Kremmer senior și junior), având o suprafaţă de peste 1. 000 de metri pătraţi.

Construcția prezintă limbajul estetic al anilor 1900 cu elemente din arhitectura clasicistă franceză a secolului al XVIII-lea, fiind înconjurată de un parc care ajungea până la râul Bega.

Comanditarul clădirii a fost Ignác Sándor Kimmel, proprietar al unei fabrici de alcool renumită pentru fabricarea unui coniac exportat în întreaga monarhie austro-ungară. În perioada 1969 -1977 Vila Kimmel a găzduit secția de artă a Muzeului Banatului, în noiembrie 1977 imobilul devenind casă de oaspeți pentru familia Ceaușescu, care însă a preferat să locuiască în Vila Internaţional în timpul vizitelor în Timșoara.

Din anul 1992 vila Kimmel este sediul Institutului Francez”, subliniază echipa MNaB.

Vila Kimmel din Timişoara, un loc al poveştilor

„Unde este Centrul Cultural Francez (azi Institutul Francez) a stat familia Langer la care mergeam în copilărie. Mi-amintesc că avea această scară interioară şi de câte ori intru la Centrul Cultural Francez parcă aştept să revăd biblioteca splendidă care era în interior. Avea o rotondă unde era camera de jucării şi avea o terasă afară unde era o fântână cu peşti roşii care se mişca. (…)

Acolo era şi un bazin de înot, unde ne întâlneam toţi aceşti copii, care eram de origini diferite, români, sârbi, evrei, italieni, copii ai funcţionarilor de la aceste consulate, cum ar fi cel belgian… Erau mai multe consulate pe strada Loga. Era o societate extrem de elevată în acest cartier, aş zice un fel de <<Primăverii>> al Timişoarei…” mărturisea Mariana Duval n. Langer, 1935, Oraviţa ( fiica proprietarului Fabricii de mănuşi Weständ), intervievată de Smaranda Vultur în 2007 la Paris (colecţie personală, arhiva BCUT).

Până la finalul lunii august mai poți vizita expoziția ”Cartierul Cetate – O lume în oglindă” , în mansarda din complexul Bastionul Maria Theresia, Str. Martin Luther nr. 4, corp B, în spațiul dedicat expozițiilor temporare la Muzeul Național al Banatului.

CITEŞTE ŞI: Tornadă surprinsă duminică în România: „La noi nu era așa ceva” (video)

Spotlight Heritage Timişoara/Patrimoniul sub reflectoare este o iniţiativă culturală digitală a Universităţii Politehnica Timişoara, realizată în parteneriat cu Muzeul Naţional al Banatului, parte a Programului Cultural Timişoara 2023 Capitală Europeană a Culturii. proiectul este co-finanţat de Municipiul Timişoara prin Centrul de Proiecte şi de Consiliul Judeţean Timiş.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *