Viktor Orbán vine în România. Premierul Ungariei, declarații controversate

Viktor Orban ar urma să vină în România, în 17 decembrie, pentru semnarea contractului privind rețeaua electrică Azerbaidjan-România-Ungaria, via Georgia / Vor fi prezenți și președintele Comisiei Europene, premierul Georgiei și președintele Azerbaidjanului

Viktor Orbán vine în România. Premierul Ungariei, declarații controversate

Viktor Orbán își consolidează planul în Ardeal, premierul ungar vine saptămâna viitoare la Universitatea de Vară Bálványos din România după doi ani de întrerupere cauzată de pandemie.

CITEȘTE ȘI: Timiş – ultimul județ pe listă la recenzarea populației

Va ține un discurs în cadrul unei conferințe care are ca motto: „Unele lucruri sunt veșnice”. De altfel, la fiecare ediție, liderul maghiar a facut declarații controversate.

Universitatea de vară va avea loc în perioada 19-24 iulie, la Băile Tușnad, eveniment la care Viktor Orbán a fost nelipsit cu declaratii controversate, chiar si cand era in Opozitie.

Cea mai scandaloasă declarație a liderului maghiar față de autoritățile de la București a avut loc în anul în care România celebra 100 de ani de la Marea Unire.

„Acum o sută de ani România a intrat în epoca sa modernă. Înțelegem de ce ei cred că este motiv de sărbătoare, dar le cerem să înțeleagă că, din punctul nostru de vedere, nu este nimic de celebrat.

Le cerem, de asemenea, să realizeze că în cei 100 de ani România modernă a fost incapabilă să gestioneze situația că mai bine de 1,5 milioane de unguri trăiesc aici. Știm că la București spun chiar că Ținutul Secuiesc nu există”, declarat premierul ungur, având apoi grijă să menționeze că o comunitate maghiară puternică înseamnă și o Românie mai puternică.

Pentru ediția din acest an, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu i-a cerut omologului său maghiar ca oficialii ungari care vin în vizite private să respecte în discursul lor „sensibilitățile României”.

„Am arătat care sunt sensibilitățile României și așteptarea ca discursul public să se încadreze în parametrii pe care îi știm deja, ai tratatului politic de bază, ai Declarației de Parteneriat Strategic pentru Secolul XXI de la care anul acesta aniversăm 20 de ani de existență. Și răspunsul a fost unul pozitiv”, a precizat Bogdan Aurescu, la un post TV, conform realitatea.net.

Guvernul maghiar a stârnit controverse în țara noastră si la sfarsitul lunii trecute, cand anunta ca a reusit crearea în Transilvania a unei structuri complete de învăţământ în limba maghiară, de la creșă la universitate.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *