Timiş – ultimul județ pe listă la recenzarea populației

111 imobile aflate în zonele de protecție istorică ale Timișoarei vor fi supraimpozitate cu până la 500%

Timiş, ultimul județ pe listă la recenzarea populației

Recensământul populaţiei este pe final, iar un singur judeţ a finalizat acţiunea de recenzare a întregii populaţii până acum.

Botoşani este primul judeţ care a finalizat recenzarea populaţiei estimate potrivit Institutului Naţional de Statistică.

Autorităţile din Botoşani au declarat că recenzorii din judeţ au finalizat chestionarele pentru 365.000 de locuitori, câţi erau prevăzuţi în program.

La nivelul judeţului au funcţionat foarte bine atât autorecenzarea, cât şi recenzarea pe teren.

La polul opus se află Timişoara şi judeţul Timiş.

Timişoara număra puţin peste 16.000 de locuitori, în loc de 300.000 cât era estimat. Judeţul Timiş, deşi este estimat la 700.000 de locuitori, la ora actuală „a numărat” undeva la jumătate din numărul de persoane.

Recensământul este obligatoriu, iar cei care nu au completat chestionarele riscă amenzi între 1.000 şi 3.000 de lei.

Cei care nu s-au recenzat, se pot adresa centrelor special amenajate până pe 24 iulie, scrie observatornews.ro.

CITEȘTE ȘI: O nouă boală misterioasă dă fiori omenirii: 13 oameni s-au îmbolnăvit și au simptome similare Ebolei

La sfârșitul zilei de luni 11 iulie datele Institutului Național de Statistică arătau o populație recenzată de 15,3 milioane locuitori, însemnând nu cu mult peste 80 la sută din populația rezidentă estimată la 19 milioane locuitori la 1 decembrie 2021.

Mai rămân de recenzat în zilele de 12-17 iulie 3,4 milioane persoane. Diferențele pe județe ale gradului de recenzare sunt considerabile, între recenzare totală în județul Botoșani, valori mai mari de 90 la sută în 8 județe și valori mai mici de 75 la sută în 6 județe.

Mai importantă acum este dimensiunea populației încă nerecenzată, cele 3,4 milioane. Este un număr foarte mare de recenzat în numai cele 6 zile rămase (12-17 iulie).

Dacă la nivel național vorbim de 20 la sută  populație nerecenzată,  diferențele teritoriale sunt considerabile, cele din figura 1.

Cele mai multe dintre județe au o populație nerecenzată mai mică de 20 la sută, dar sunt 6 județe cu valori între 25 și 35 la sută –  Constanța,  Caraș-Severin, Iași, Ilfov, Timiș iar în Capitală situația este de-a dreptul dramatică – 45 la sută populație nerecenzată.

Cum s-a ajuns la aceste valori  ale nerecenzării atât de ridicate ținând cont de succesul incontestabil al autorecenzării și în Capitală și în județele Constanța, Ilfov, Timiș, la care am putea  adăuga Sibiu și Cluj?

Prin dificultăți neașteptate în  organizarea și eficiența muncii recenzorilor în faza înregistrării în gospodării.

Recrutarea recenzorilor s-a dovedit mult mai dificilă decât se credea, folosirea tabletei la înregistrare nu este o activitate ușoară ținând cont de multitudinea informațiilor asupra populației și locuințelor din sectorul de recensământ stocate în tabletă, de rigorile și disciplina completării electronice a chestionarelor și ale transmiterii lor la servere.

Abandonul activității de recenzare la apariția dificultăților și a unor comportamente anti-recensământ în gospodării urbane au contat și ele, conform contributors.ro.

Fig. 1


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *