Viitură istorică! Alertă maximă, dig rupt pe râul Timiş! Oameni evacuaţi. Video

dig rupt

Pe râul Timiș, s-a atins vârful maxim de viitură în dreptul stației hidrometrice Lugoj, fiind depășită cota de pericol cu circa 1,5 metri. Nivelul apei a depășit cu 13 cm nivelul maxim istoric înregistrat în anul 2005.

„În cursul dimineții (ora 9.00), nivelul râului Timiș a depășit cota coronamentului digului aflat pe malul stâng, pe un sector aflat la circa 3 km în aval de localitatea Lugoj. În acest condiții, după trei ore, prin eroziune, s-au format două breșe (de circa 30 metri fiecare, situate la distanță de aprox. 100 metri) prin care apa se scurge pe terenuri agricole, fără a fi inundate localități.

Preventiv au fost evacuate obiectivele socio-economice din zonă (două ferme). Tot în scop preventiv s-a oprit alimentarea cu apă dintr-un cartier din municipiul Lugoj. Nu există riscul inundării zonelor locuite situate în aval.

Echipele Apele Române Banat intervin cu materiale și utilaje (3 buldoexcavatoare, 6 excavatoare, circa 70 de persoane, 2 motopompe în zona Pogăniș și Nădrag) pe sectorul Șag-Grăniceri, până la frontiera cu Serbia. Echipele de intervenție asigură tranzitarea în condiții de siguranță a viiturii formate pe râul Timiș.

CITEŞTE ŞI: Salvați din mijlocul apelor revărsate cu elicopterul. S-a întâmplat în vestul țării. Video

Directorul general al Apelor Române, Ervin Molnar, se află în teren, împreună cu ministrul Marcel Vela și cu Leonard Achiriloaiei, secretar de stat din Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor”, au informat Apele Române.

Potrivit ISU Timiş, care intervine la faţa locului, în zona Pohalma – Jabăr s-au format două breşe cu o lungime de aproximativ 30 de metri fiecare şi o distanţă între cele două breşe de 100 de metri.

În zona inundată se află patru ferme de animale, din care au fost evacuate: 22 de persoane (10 adulţi şi 12 copii) şi 100 de bovine. De asemenea, alte 10 persoane s-au autoevacuat.

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Viitură istorică! Alertă maximă, dig rupt pe râul Timiş! Oameni evacuaţi. Video

  1. Dacă marele Bojin poate să spună ceva de minunatele investiții la diguri in caz de calamități și inundații. Nu ați facut nimic,dar s-au dus milioane de euro pe apa care va inunda foarte multe gospodării. Poate Bunul Dumnezeu v-a pedepsi pe fiecare după cît a mirsavit și rău a putut face pe funcția care a avut-o.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *